fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Kerk in Nederland

Katholiek Nederland gaat op pelgrimage in het Jubeljaar 2025

Selinde van Dijk-Kroesbergen 21 maart 2023
image
Het Landelijk Platform Bedevaarten organiseert een nationale bedevaart in de meivakantie van 2025. Een bezoek aan de Sint-Pietersbasiliek en het Sint-Pietersplein zal zeker op het programma staan. Foto: CNS - Vatican Media

De Nederlandse bisschoppen willen in het Jubeljaar 2025 met gelovigen uit alle zeven bisdommen op bedevaart naar Rome. Het Landelijk Platform Bedevaarten kondigt daarom aan dat er in de periode van 26 april tot en met 4 mei een Nationale Bedevaart georganiseerd wordt.

“Het programma is nog onder constructie”, vertelt Freek van Genugten, die namens het bisdom Den Bosch lid is van het Landelijk Platform Bedevaarten. De aankondiging is alvast een soort “save-the-date”, legt hij uit.

“Iedereen weet dat je niet voor niets naar Rome kunt. Overnachtingen, vervoer, het programma, het kost allemaal geld. Mensen kunnen hier nu al vast voor sparen.” Ook geeft dit parochies de gelegenheid eventuele sponsoracties op touw te zetten.

Paus ontmoeten en begroeten

Over het programma kan Van Genugten nog niet veel zeggen. Toch denkt hij dat een viering in de Sint-Pietersbasiliek een van de ingrediënten van de pelgrimage zal zijn. Hij hoopt dat de paus de pelgrims zal ontmoeten en begroeten, zoals in voorgaande jaren ook al gebeurde.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Verder verwacht hij dat een openings- en een slotviering op het gezamenlijke programma zullen staan, evenals het bijwonen van de wekelijkse audiëntie op het Sint-Pietersplein.

Hiernaast zal er ook ruimte zijn voor activiteiten op diocesane niveau.

Eerste keer

Het is niet de eerste keer dat katholiek Nederland gezamenlijk de Eeuwige Stad bezoekt in een Jubeljaar. In 2000 en 2016 pelgrimeerden zo’n tweeduizend Nederlandse pelgrims samen.

image
Het logo van het Jubeljaar 2025. CNS - Vatican Media

Van Genugten, die zelf in 2016 meeging, vond het niet zo massaal als mensen misschien verwachten. “Natuurlijk is Rome een wereldstad. Maar al die miljoenen pelgrims komen niet allemaal tegelijk.”

Het is wel voor het eerst dat het Landelijk Platform Bedevaarten een nationale bedevaart in het Jubeljaar organiseert. De bisschop-referent voor de bedevaarten, hulpbisschop Herman Woorts, richtte het platform in juli 2021 op om het pelgrimeren te stimuleren en te ondersteunen. Een afgevaardigde uit elk van de zeven bisdommen is lid van het platform.

In de volle breedte

Het platform heeft heel bewust voor de meivakantie gekozen: “Het is de enige vakantie die voor heel Nederland geldt. Dit geeft gezinnen en scholieren ook de gelegenheid om mee te gaan.”

https://www.kn.nl/donaties/

Of er veel mensen geïnteresseerd zijn, weet hij nog niet. “Het is mooi om met de hele Nederlandse Kerk, in de volle breedte, naar Rome te gaan. Om door te gaan op het Jubeljaarthema ‘Pelgrims van Hoop’, mag ik alleen maar hopen dat er veel belangstelling voor is.”