fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Kerk in Nederland

Kerk in Nood kleurt kerken weer rood op Red Wednesday

Selinde van Dijk-Kroesbergen 12 november 2021
image
Een kerk in het Limburgse Sint Geertruid werd eerder rood belicht tijdens Red Wednesday. Foto: Ramon Mangold - Kerk in Nood

Kerk in Nood houdt op 24 november haar jaarlijkse actie #RedWednesday. Wat begon als een kleinschalige reactie op consumentenfestijn Black Friday is uitgegroeid tot een internationaal evenement om aandacht te vragen voor godsdienstvrijheid. 

Op de laatste woensdag van november zullen er in veel landen op vier continenten kathedralen, kerken en openbare gebouwen rood verlicht worden. Hieronder zijn ook opvallende gebouwen: in Oostenrijk zal het parlement rood kleuren, in België een norbertijnenabdij, in het Canadese Toronto de Sint-Michaëlkathedraal en in Engeland zullen het ministerie van Buitenlandse Zaken en de kathedraal van Westminster in de rode schijnwerpers staan.

Toename in Nederland

Vorig jaar deden in Nederland 119 kerken mee aan deze actie. Dat was een verdubbeling ten opzichte van 2019.  De meeste kerken werden rood belicht. Andere deden mee met de actie door gebed tijdens de Mis, of een vesper- of gebedsviering.

“We hebben nu al weer aanmeldingen binnen van kerken die nog niet eerder hebben meegedaan met de actie”, vertelt Dennis Peters, woordvoerder van Kerk in Nood Nederland. “Vorig jaar was er vooral een toename in de provincie Limburg, dit keer komen de nieuwe kerken uit Drenthe en Twente.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

Een verklaring voor de toename heeft Peters niet. Wat hij wel weet, is dat kerken vooral meedoen uit betrokkenheid bij medechristenen. “Veel kerken laten ons weten hoe belangrijk ze het vinden dat mensen waar ook ter wereld in vrijheid hun godsdienst kunnen beleven. Zij lezen in de media dat dat lang niet overal vanzelfsprekend is en dat het steeds meer onder druk komt te staan. In sommige parochies zijn ook migranten die moesten vluchten omdat ze vanwege hun geloof vervolgd werden.”

Geweldsgolf

De roep om aandacht voor deze problematiek lijkt zeer legitiem: vervolging omwille van geloof neemt volgens verschillende onderzoeken en instituten nog altijd toe. In het voorjaar publiceerde Kerk in Nood het rapport Vrijheid van Godsdienst Wereldwijd. Daaruit bleek dat één op drie landen in de wereld schendingen van de godsdienstvrijheid kent.

Kerk in Nood maakt zich niet alleen zorgen om de ‘gewone’ gelovigen. In een bericht van 10 november meldt de hulporganisatie dat er sprake is van een “wereldwijde geweldsgolf tegen religieuzen”. Er zijn volgens de organisatie in de eerste tien maanden van 2021 al ten minste zeventien geestelijken vermoord en twintig ontvoerd.

Enkele kerken die eerder op Red Wednesday in de rode schijnwerpers stonden. Klik op de pijltjes voor meer beeld. | Foto's: Ramon Mangold, via Kerk in Nood

“Priester of religieus zijn maakt iemand niet immuun voor geweld”, zegt Thomas Heine-Geldern - uitvoerend president van Kerk in Nood - in het bericht. “Integendeel, het kan hen tot een groter doelwit maken. Soms is het motief financieel, of het nu gaat om roof of losgeld. Soms willen de aanvallers de profetische stem van de Kerk, die onrecht en geweld aan de kaak stelt, het zwijgen opleggen. Maar er is ook steeds meer agressie gebaseerd op vervolging en het gebrek aan godsdienstvrijheid.”

Lichtpuntjes

Toch ziet Peters ook lichtpuntjes. “Het Irakbezoek van paus Franciscus heeft een belangrijke rol gespeeld bij de begripsvorming voor christenen. Hij had kort achter elkaar een ontmoeting met de leider van de sjiieten en met de leider van de soennieten. Nu gaan deze leiders elkaar voor het eerst ontmoeten. Ook leerden de mensen door alle media-aandacht hoe lang christenen al in die gebieden wonen. Dat waren dingen die ze nooit eerder gehoord hadden en waardoor ze meer begrip voor christenen hebben gekregen. Er zijn nog steeds veel spanningen in het land, maar er wordt positief over christenen gesproken.”

Red Week

In sommige landen - waaronder België - is er een Red Week. Peters legt uit: “De actie is heel klein in Australië begonnen als een reactie op Black Friday. Terwijl wij aan het shoppen zijn, worden er op andere plaatsen mensen vanwege hun geloof vervolgd. Daarom is er voor de woensdag ervoor gekozen. Maar in sommige landen zijn er juist de woensdag voor Black Friday vieringen in kerken. Door er een Red Week van te maken, kunnen ze alsnog aansluiten bij de actie van Kerk in Nood.”

https://www.kn.nl/donaties/