<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Kerk in Nederland

Kerken luiden klokken voor aardbevingsslachtoffers tijdens islamitisch middaggebed

Luuk van den Einden 10 februari 2023
image
Turkse reddingswerkers halen een overlevende onder het puin vandaan. Om 13:00 luiden kerken vandaag hun klokken uit solidariteit met de slachtoffers van de aardbeving en hun nabestaanden. Foto: OSV - Umit Bektas, Reuters

Katholieke kerken in het hele land luiden vanmiddag hun klokken om solidariteit te tonen met de Turkse en Syrische aardbevingsslachtoffers en hun families in Nederland. Ook zamelt de Kerk geld in voor noodhulp.

Om 13:00 vanmiddag zullen katholieke kerken in heel Nederland hun klokken luiden om betrokkenheid met de nabestaanden en slachtoffers in het rampgebied te betuigen. De keuze voor dat tijdstip is bewust, omdat op dat moment het islamitische middaggebed begint. Ook in veel katholieke kerken wordt dan gebeden voor slachtoffers.

‘Nauw verbonden’

“Dit is een moment van solidariteit waarmee we tastbaar willen maken dat we betrokken zijn, in gebed, in collectes, in het luiden van de klokken”, zegt bisschop Gerard de Korte van het bisdom Den Bosch tegen de KRO. “We zijn betrokken bij de slachtoffers en hun nabestaanden, bij de hulpverleners en de Turks en Syrische gemeenschap in Nederland.”

In Amsterdam luidt deken Eric Fennis de klokken van de Nicolaasbasiliek samen met Zaid Alkamoua, een uit Syrië afkomstige parochiaan die negen familieleden verloren heeft door de aardbeving. “Deze ramp overstijgt religies”, aldus Fennis tegen de KRO.

https://www.kn.nl/abonnementen/

“We staan hierin naast de moslimgemeenschap. Amsterdam kent ook veel Syrische christenen, die hier hun eigen kerk hebben en met wie we ons nauw verbonden voelen. Ook voor hen luiden we de klokken.”

Geldinzamelactie

Naast symbolische steun zet de Nederlandse Kerk ook in op financiële hulp. De Bisschoppelijke Vastenactie heeft een landelijke geldinzamelactie gestart. Doneren is daarbij mogelijk via een landelijk gironummer en via de website van Vastenactie. In het bisdom Roermond wordt in een aantal parochies een collecte langs de deuren georganiseerd.

De Bisschoppelijke Vastenactie werkt nauw samen met caritasinstellingen in Turkije en Syrië en biedt tevens steun aan lokale hulporganisaties. Met name in Syrië is hulp moeilijk, omdat internationale hulporganisaties daar vanwege de burgeroorlog en sancties tegen het regime minder toegang hebben. Kerkelijke initiatieven weten de getroffen gebieden vaak wel te bereiken.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.