<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Kerk in Nederland

Kloosters openen met liefde de deuren voor Oekraïense vluchtelingen

Luuk van den Einden 16 maart 2022
image
Verschillende Nederlandse kloosters bieden zich aan om Oekraïense oorlogsvluchtelingen op te vangen. Op enkele plaatsen zijn daarin al concrete stappen gezet. Foto: CNS Photo: Bernadett Szabo, Reuters

Veel Nederlandse kloosters verklaren zich bereid om Oekraïense vluchtelingen op te vangen. In een aantal kloosters zijn de eerste bedden al in gebruik genomen. “Gastvrijheid staat centraal bij religieuzen.”

De Konferentie Nederlandse Religieuzen (KNR) houdt een gestaag groeiende lijst bij van kloosters die zich voorbereiden op de opvang van oorlogsvluchtelingen uit Oekraïne. In zowel Eindhoven als Aarle-Rixtel worden 25 plekken voorbereid, in Egmond vijf en ook Chemin Neuf in Oosterhout maakt ruimte. De Franciscanessen van Veghel stellen het klooster dat zij vanwege een verbouwing tijdelijk verlaten hebben beschikbaar voor ruim 125 Oekraïners.

https://www.kn.nl/abonnementen/

“Op verschillende plekken is opvang of voorbereiding daartoe en ook in Vlaanderen zijn kloosters bezig met opvang”, vertelt Erica op ’t Hoog van de KNR. “Er zijn overal initiatieven, bijvoorbeeld ook het openstellen van kapellen voor gebed of inzamelingen van hulpgoederen.”

Gastvrijheid centraal

Volgens Op ’t Hoog past het bij religieuzen om hun deuren voor de vluchtelingen te openen. “Gastvrijheid staat centraal bij hen. Religieuzen hebben oog voor wie in nood zit: velen vinden dat ze iets moeten doen.”

Praktisch blijkt het soms even uitzoeken wat de mogelijkheden zijn, maar de wil is er, signaleert Op ’t Hoog. “Het hoort bij religieuzen om gehoor te geven aan de nood van de vluchtelingen.” De KNR spoort religieuzen dan ook aan om te kijken wat ze binnen hun mogelijkheden kunnen doen.

Pure menselijkheid

Een van de kloostergemeenschappen die zich voor opvang hebben aangeboden is het stadsklooster San Damiano in ’s-Hertogenbosch. De franciscanen hebben een Bossche wethouder benaderd met het initiatief; die was volgens broeder Fer van der Reijken erg blij met het aanbod. “De gemeente heeft zich nog niet gemeld, maar die zijn waarschijnlijk volop bezig met de gigantische organisatie hier omheen.”

“Het is pure menselijkheid om mensen die met aan iedere hand een kind op je stoep staan te steunen.”
- Broeder Fer van der Reijken

Omdat er nog niets concreet is afgesproken, wachten de broeders nog even met het treffen van voorbereidingen. “Wat er precies nodig is, hangt natuurlijk ook af van hoeveel en wat voor mensen er zouden komen: voor alleen volwassenen zorg je voor andere voorzieningen dan wanneer er ook kinderen bij zijn.” Wel hebben al verschillende vrijwilligers zich gemeld om te komen helpen als het zo ver is.

De reden waarom San Damiano zich als opvanglocatie heeft aangeboden, is volgens Van der Reijken simpel. “De nood van deze mensen is zo schrijnend, je hart breekt als je de beelden op televisie ziet. Je wilt dan iets doen en als je het kunt, moet je ook iets doen”, zegt hij. “Het is pure menselijkheid om mensen die met aan iedere hand een kind op je stoep staan te steunen.”

Beter om te vluchten

Elders in Nederland zijn er congregaties die wel reeds vluchtelingen hebben opgevangen. De Oekraïense Olha Kulyna kreeg ruim een week geleden met haar dochter en een andere vrouw met drie kinderen onderdak in een huis van Maastrichtse zusters. Kulyna kreeg de plek aangeboden door een zuster die ze kent uit de tijd dat ze haar masterstudie in Nijmegen volgde, bijna twintig jaar geleden.

“Het was niet veilig om in Oekraïne te blijven, vooral als je kinderen hebt”, zegt ze. “Steden worden gebombardeerd, burgers zijn in gevaar. Het is beter om naar een ander land te vluchten.”

Luchtalarm

Kulyna, haar dochter en de vrouw met de drie kinderen vluchtten per auto naar Nederland. Door de enorme drukte aan de grens met Polen – inmiddels hebben bijna een miljoen Oekraïners hun land via Polen verlaten – kostte het hen drie dagen om de oversteek te maken.

“In Polen waren zo veel vluchtelingen dat er nergens plek was om te overnachten, we moesten in onze auto slapen”, vertelt Kulyna. “Ik werd wakker omdat ik een luchtalarm hoorde, maar dat bleek ik gedroomd te hebben.”

image
Oekraïense vluchtelingen steken de grens met Polen over. Volgens schattingen zijn inmiddels een miljoen Oekraïners naar of via Polen gevlucht. Foto: CNS Photo: Bryan Woolston, Reuters

Uiteindelijk deed het gezelschap er nog anderhalve dag over om Maastricht te bereiken. Daar kwamen ze vorige week maandag aan. “We worden hier goed verzorgd, daar zijn we heel dankbaar voor.”

Afleiding

De zusters hadden voorzieningen als eten en speelgoed geregeld; enkele vrijwilligers zorgen momenteel voor de vluchtelingen. “Ze nemen ons bijvoorbeeld mee uit wandelen in de stad om onze gedachten van Oekraïne af te leiden”, zegt Kulyna. “Sommige dingen kan je niet vergeten. Het eerste wat ik doe als ik wakker word, is controleren of familie en vrienden veilig zijn.”

Kulyna geeft aan zich veilig te voelen bij de zusters in Maastricht. Ze kijkt alweer voorzichtig naar de toekomst: volgende week wil ze haar werk als universitair docent Engels weer oppakken door digitaal onderwijs te geven aan studenten in Oekraïne. “Ik weet niet hoe dat zal gaan, maar de studenten moeten college kunnen volgen.”

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Desalniettemin hoopt Kulyna dat ze op een dag weer terug kan naar Oekraïne. “Elke dag vraagt mijn dochter of we al terug kunnen”, zegt ze.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.