fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Kerk in Nederland

Legerbisschop Everard de Jong terug van werkbezoek Curaçao

Selinde van Dijk-Kroesbergen 15 juli 2022
image
Mgr. De Jong bezocht van 8 tot en met 12 juli de militairen en geestelijk verzorgers die naar Curaçao zijn uitgezonden. Foto: via persdienst Roermond

De hulpbisschop van Roermond bezocht tijdens een vierdaags werkbezoek aan Curaçao de geestelijke verzorging binnen de krijgsmacht. Hij sprak er verschillende militairen en geestelijk verzorgers, bezocht het vormingscentrum en verkende het eiland.

Het verblijf aan dit Caribisch deel van ons koninkrijk duurde van 8 tot en met 12 juli. Het was de eerste keer dat Everard de Jong als legerbisschop Curaçao bezocht.

Onder de indruk

Terugkijkend op zijn bezoek is De Jong onder de indruk van de kennis en kunde van de militairen en commandanten. “Ze zijn allemaal erg professioneel en weten waarover ze praten”, zegt hij in een gesprek met Katholiek Nieuwsblad.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Eén van de hoogtepunten vond de bisschop de tour over het eiland die hij met een nieuwe lichting militairen maakte. Deze militairen zijn slechts vier maanden onderdeel van de landmachteenheid Compagnie in de West en worden ingezet bij calamiteiten op het eiland.

De Jong maakte tijdens de rondleiding kennis met het slavernijverleden van Curaçao, iets wat hem “zeer raakte”.

Geen grote aantallen

Er zijn in totaal drie geestelijk verzorgers die op Curaçao bij Defensie werken: een protestantse, een humanistische en een katholieke. De geestelijk verzorger is geen priester, vertelt de bisschop. Hij mag dan ook geen sacramenten bedienen. Daarom reikte De Jong tijdens zijn bezoek de eerste communie uit aan twee communicanten en diende hij aan twee andere kinderen het vormsel toe.

“Militairen zitten vaak in een best spannende situatie, dan is er soms ook meer behoefte aan bezinning”
- Mgr. Everard de Jong

De meeste militairen zijn er maar voor korte tijd en nemen hun gezinnen niet mee, zegt De Jong. Dat verklaart waarom er “geen grote aantallen” communicanten en vormelingen zijn. Er is overigens sowieso geen sprake van een grote groep katholieken onder de militairen. “Het leger is even seculier als hier”.

Behoefte

Toch is er volgens de bisschop wel degelijk behoefte aan gesprekken over levensvragen en geloof. “Militairen zitten vaak in een best spannende situatie. Dan is er soms ook meer behoefte aan bezinning.”

De gesprekken zijn vertrouwelijk. De inhoud wordt niet met de commandant gedeeld en heeft dus ook geen gevolgen, legt de bisschop uit. “Maar, een geestelijk verzorger is geen psycholoog of maatschappelijk werker.”

Legerbisschop sinds 2020

De Jong werd ruim twee jaar geleden door de paus benoemd tot administrator van het Nederlands Militair Ordinariaat, wat ook wel het achtste bisdom van Nederland wordt genoemd.

https://www.kn.nl/donaties/

Door de coronapandemie heeft de legerbisschop nog weinig militairen kunnen bezoeken die uitgezonden zijn naar het buitenland. Enkele maanden geleden bezocht hij Litouwen. Om de paar maanden probeert hij een kazerne in binnen- of buitenland te bezoeken.