<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Kerk in Nederland

Mgr. De Korte: ‘Gebed, mystiek en meditatie juist nu belangrijk’

Peter Doorakkers 29 juli 2022
image
Foto: Luis Ángel Espinosa, LC - cathopic.com

Juist in de seculiere cultuur waarin de Nederlandse Kerk zich beweegt, zijn gebed, mystiek en meditatie cruciaal: ze vormen de bron waar goede werken uit voortvloeien. Die bron “moet en kan sterker in beeld komen” in parochies.

Dat zegt bisschop Gerard de Korte van Den Bosch in een interview op katholiekleven.nl, het platform van de Nederlandse kerkprovincie.

De belangrijkste uitdaging voor katholieken in ons land is volgens de bisschop de vraag “hoe wij katholiek léven in ons land verder gestalte kunnen geven”.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

In onze cultuur “leven heel veel mensen eigenlijk onder een gesloten hemel. En wat is de eerste opdracht van de Kerk? Dat is om de godsvraag levend te houden. Dat mensen onder een ópen hemel leven en dat wij te maken hebben met een God die zich aan Israël geopenbaard heeft en waarvan wij als christenen geloven dat Hij zich ook geopenbaard heeft in de persoon van Jezus Christus”.

“De bron van waaruit het goed doen gestalte krijgt, zou sterker in beeld moeten en kunnen komen”
- Bisschop Gerard de Korte

In een seculier geworden cultuur zouden christenen juist “het belang van gebed, van mystiek, van meditatie” centraal moeten stellen, vervolgt De Korte.

Hij verwijst naar de praktische mystiek van de eerder dit jaar heilig verklaarde Titus Brandsma. Ook citeert hij de Duitse theoloog Karl Rahner, die zei: “De christen van de volgende eeuw zal een mystieke christen zijn of hij zal niet zijn.”

Het godsgeheim centraal

“Daar hebben we denk ik toch zorgen om als het gaat om ons kerkelijk leven”, merkt de Bossche bisschop op. “Het is vaak toch gericht op goed doen en op liefde en rechtvaardigheid. Dat is allemaal prima, dat hoort ook zo, maar de bron van waaruit dat gestalte krijgt zou sterker in beeld moeten en kunnen komen. Ik hoop dat in onze parochies juist de vraag naar het godsgeheim steeds centraal gesteld zal worden.”

image
Bisschop Gerard de Korte van Den Bosch Foto: KN - Jan Peeters

Het interview met De Korte is de aftrap van een serie waarin alle Nederlandse bisschoppen ingaan op vragen rond synodaliteit.

Dat ging in het afgelopen jaar ook in Nederland van start en mondde uit in een serie rapporten. Daaruit komt de Nederlandse inbreng voort voor de bisschoppensynode over synodaliteit, die in 2023 in Rome plaatsvindt.

Bekijk hier het volledige interview met bisschop Gerard de Korte.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.