fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Kerk in Nederland

‘Mij geschiede naar uw Woord’: zieke bisschop Smeets heeft vrede met situatie

Selinde van Dijk-Kroesbergen 13 september 2021
image
De ernstig zieke bisschop Harrie Smeets van Roermond tijdens de opname van het Geloofsgesprek. Foto: Persdienst Bisdom Roermond

In het Geloofsgesprek dat zondag werd uitgezonden, kregen de kijkers een klein kijkje in de ziel van de ernstig zieke bisschop Harrie Smeets van Roermond. Hij zou liever nog wat jaren leven, maar heeft vrede met zijn situatie.

Het gesprek dat zondag werd uitgezonden, werd opgenomen in de tuin van het bisschopshuis in Roermond. De bisschop, zittend in een rolstoel, spreekt met presentator Leo Fijen over zijn ziekte, dankbaarheid en vertrouwen. Regelmatig schiet bij de bisschop het gemoed vol. Maar af en toe is ook nog iets van zijn innemende glinstering in zijn ogen te zien.

In juli werd bekend dat Smeets aan een hersentumor leed. Al snel bleek dat de tumor niet geopereerd of bestraald kon worden. De behandeling middels een chemokuur richt zich vooral op het beheersen - en eventueel verkleinen - van de tumor, zodat de bisschop nog wat tijd krijgt. Niemand weet hoeveel tijd hem gegeven is.

‘Geen feest’

Feijen opent het gesprek met de vraag: “Hoe gaat het met u?” “Goeie vraag”, reageert de bisschop. “Ik denk dat ik naar omstandigheden niet mag klagen.” Smeets legt uit dat hij de chemotherapieën goed verdraagt. “Maar, in de week dat ik de kuur heb, is het geen feest.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

Rust en dankbaarheid

Op de vraag wat hem staande houdt, antwoordt hij: “Nou, je hebt eigenlijk geen keus. Ik maak me er niet zo druk om.” Hij legt uit dat hij zich voorheen altijd de kapitein op het schip voelde die voor veel dingen verantwoordelijk was. Daar was hij druk mee. Maar hier heeft moet hij het aan de artsen overlaten. “Ik ben nog nooit zo rustig geweest.”

Dankbaar is de bisschop ook, meer dan ooit tevoren. Voor de mensen in de zorg bijvoorbeeld “die maar wat moeten afsjouwen”. Ook is hij dankbaar voor het sacrament van de zieken, dat hij van de priester ontving die hij als eerste gewijd heeft. “Dat is heel mooi geweest”, vertelt Smeets.

‘God gaat gewoon door’

In totaal heeft de bisschop drie priesters gewijd. “Eén priester heb ik de afgelopen maanden op studie gestuurd, een andere priester doet nu missiewerk in Groningen en de derde werkt hier in de parochie.”

“Wij denken dat er ergens een punt wordt gezet, maar God gaat gewoon verder”, zegt hij hierover.

'Nog 45 jaar gekregen'

Een andere geruststellende gedachte is voor de bisschop dat hij, toen hij zo’n 16 jaar oud was, gered werd door zijn beschermengel. “Ik ben toen gered en heb nog 45 jaar gekregen. Misschien dat wat dat betreft mijn taak erop zit. In die gedachte kan ik me goed vinden.”

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

In die bewuste week werd het bijbelboek Tobit gelezen. Daarin wordt Tobias door zijn vader op pad gestuurd. Zonder dat Tobias het in de gaten heeft, reist de beschermengel Rafaël met hem mee. Ze komen in het huis van Raguël uit, waar nare dingen gebeuren, maar uiteindelijk komt Tobias veilig thuis.

“Of ik nou nog door het huis van Raguël heen moet weet ik niet, maar uiteindelijk kom je thuis”, zegt Smeets. Dat besef lijkt rust te geven. Ook al had hij nog graag wat jaren te leven, als dat niet zo is, dan zij het zo. “Ik heb er van begin af aan vrede mee gehad.”

‘Mij geschiede naar uw Woord’

Afgelopen weekend was de bisschop in Lourdes. “Maria is denk ik heel belangrijk”, zegt hij. Hij vertelt dat hij op het feest van de Onbevlekte ontvangenis - 8 december - tot bisschop gewijd is. Velen vroegen hem toen naar zijn plannen. Smeets gaf aldoor hetzelfde antwoord: “Mij geschiede naar uw Woord.”

“Dat is genoeg. Voor Maria was het ook genoeg om alles te verdragen wat zij te verdragen kreeg. Met dat vertrouwen durf ik het aan.”

Het Geloofsgesprek is hier terug te zien.