<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Kerk in Nederland

Misdienaarsdag vindt voor het eerst landelijk plaats – maar wel over de grens

Selinde van Dijk-Kroesbergen 8 februari 2023
image
Misdienaars en acolieten uit het bisdom Roermond op de Misdienaarsdag van 2022. Die werd nog per bisdom apart gehouden, maar dit jaar wordt voor een landelijke aanpak gekozen. Foto: Bisdom Roermond

Misdienaars en acolieten uit alle Nederlandse bisdommen worden op zaterdag 13 mei getrakteerd op een ontmoetingsdag in de Duitse bedevaartsplaats Kevelaer. Deze landelijke Misdienaarsdag zal voor het eerst plaatsvinden en is een initiatief van het Landelijk Platform Bedevaarten.

Hoeveel misdienaren op de dag afkomen, weten we nog niet, vertelt deken Ed Smeets van het bisdom Roermond. Hij maakt deel uit van het Landelijk Platform Bedevaarten. “We hopen op enkele honderden. De eerste reacties waren in ieder geval erg positief.”

Aan de tafel van het Platform

In het platform zitten afgevaardigden van elk bisdom in Nederland. Meestal zijn deze mensen ook actief met liturgie in hun eigen bisdom bezig, legt Smeets uit.

“We wilden iets doen voor de misdienaars en acolieten, omdat het een belangrijke groep is en we wilden een bedevaart voor jongeren organiseren. Zo werd het idee aan de tafel van het Platform geboren.”

‘Dankjewel’

Aandacht voor deze groep is erg belangrijk, vindt Smeets. “Ze spelen een belangrijke rol in de liturgie en het is een manier om jeugd en jongeren in het hart van de liturgie te betrekken.” Een ‘dankjewel’ voor hun trouwe dienst aan het altaar is sowieso op zijn plaats.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Of er in Nederlandse parochies een tekort aan misdienaren is, weet Smeets niet. Iedere parochie heeft er wel een paar, denkt hij. Maar toch, “je kunt er niet genoeg van hebben.”

Eerste keer

De keuze voor het Duitse Kevelaer was snel gemaakt. Veel Nederlanders pelgrimeren jaarlijks naar dit Mariabedevaartsoord. Het leek de initiatiefnemers een “aardig idee om hier de eerste keer naartoe te gaan”.

En als het goed bevalt, dan mogen er meer nationale Misdienaarsdagen volgen, zegt Smeets met veel enthousiasme.

Zie hier het hele programma en aanmeldingsformulier.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.