<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Kerk in Nederland

‘Gevonden en geroepen’: Nederland is drie priesters rijker

Selinde van Dijk-Kroesbergen 5 juni 2023
image
Nick Kersten geeft na zijn eerste Mis de neomistenzegen aan parochianen van de Maria Geboortekerk. Foto: Ramon Mangold

In de bisdommen Roermond en Den Bosch zijn zaterdag priesters gewijd. Mgr. Harrie Smeets wijdde José Eduardo Guerrero Hoyos en Andy Garcia in de Roermondse Christoffelkathedraal, mgr. Gerard de Korte wijdde Nick Kersten in de Sint-Janskathedraal in Den Bosch.

Hoyos (32), Garcia (30) en Kersten (32) werden eind oktober en begin november 2022 tot transeunt diaken gewijd, de laatste stap voor de priesterwijding.

Hoyos en Garcia zijn lid van de beweging van de Neocatechumenale Weg.

image
Bisschop Harrie Smeets van Roermond wijdde zaterdag twee priesters: José Eduardo Guerrero Hoyos en Andy Garcia. Foto: Bisdom Roermond

Hoyos komt oorspronkelijk uit Colombia. Hij studeerde aan het grootseminarie Redemptoris Mater in Cadier en Keer en het grootseminarie Rolduc in Kerkrade. Hij gaat als kapelaan in de parochies van Sittard werken, waar hij al als diaken actief was.

Garcia werd in Mexico geboren. Ook hij studeerde aan het Redemptoris Mater in Cadier en Keer. En ook hij wordt kapelaan in de parochies waar hij de afgelopen maanden al als diaken werkzaam was: de parochiefederatie van Maastricht-Oost.

 

image
Omringd door een groot aantal Limburgse priesters ging de Roermondse bisschop Harrie Smeets voor in de Mis. Foto: Bisdom Roermond

Ondanks zijn ziekte was bisschop Smeets in de gelegenheid om zelf de wijding te verrichten. Hij deed dit in aanwezigheid van een groot aantal Limburgse priesters. Volgens het bisdom hield hij in zijn preek de twee nieuwe priesters voor om de weg van het doopsel te volgen, omdat die altijd bij Christus als de bron van levend water uitkomt.

Wees niet bang

“De keuze voor het priesterschap maak je niet zelf”, zo zei bisschop De Korte zaterdag tegen Kersten in de Sint-Janskathedraal. “Je hebt wel gezocht, maar uiteindelijk heeft Christus je gevonden en geroepen.” De roeping en alles wat die met zich meebrengt kan “huiver” oproepen, zei de bisschop. “Maar weet dan dat Hij je belooft bij je te zijn. “Wees niet bang, Ik ben bij je”.”

Bang lijkt de kersverse priester niet. Vol vertrouwen gaat hij zijn nieuwe toekomst tegemoet. Bij Omroep Brabant zei hij niet somber te zijn over de daling van het aantal kerkgangers. “De Kerk bestaat al tweeduizend jaar. We hebben ups en downs gehad. Hier komen we ook wel weer doorheen. Ook al gaan er nu minder mensen naar de Kerk, ik ben hoopvol voor de toekomst.”

Nijmegen

De uit Uden afkomstige Kersten studeerde aan het Sint-Janscentrum in Den Bosch. Zijn laatste studiefase bracht hij in Nijmegen door, waar hij pastoraal meewerkte bij de Maria Geboortekerk. Hier zal hij ook zijn eerste tijd als priester doorbrengen. Zondag vierde hij er zijn eerste Mis, in een feestelijk versierde en volle kerk.

https://www.kn.nl/donaties/

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.