<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Kerk in Nederland

Nederlandse bisdommen buigen zich over raadpleging gelovigen

Selinde van Dijk-Kroesbergen 9 september 2021
image
De consultatie van de gelovigen is deel van de voorbereiding op de bisschoppensynode van 2023. Foto: CNS Photo - Harald Oppitz, KNA

De Nederlandse bisdommen zijn van start gegaan met de voorbereidingen van het lokale consultatieproces dat als eerste fase van de synode over synodaliteit geldt. Heel concrete plannen zijn er nog niet, de documenten moeten eerst bestudeerd worden, “maar we voelen wel de druk op de ketel”.

Komende week staat het onderwerp ook op de agenda van de Nederlandse bisschoppenconferentie, die dan vergadert.

Dinsdag ontvingen alle bisdommen wereldwijd een handboek, documenten en een vragenlijst ter voorbereiding op het consultatieproces. Dit proces loopt van 17 oktober 2021 tot april 2022. Tijdens deze periode is het de bedoeling dat de bisdommen hun gelovigen raadplegen over een aantal kernthema’s rondom synodaliteit.

Openingsmis

Uit een rondgang langs de zeven Nederlandse bisdommen blijkt dat ze de opdracht uit Rome gedegen willen aanpakken.

“We konden niet eerder van start gaan, omdat we de beloofde documenten pas deze maand kregen,” vertelt persvoorlichter Matheu Bemelmans van het bisdom Roermond vanuit Lourdes – waar hij met bisschop Harrie Smeets enkele dagen verblijft.

“Het enige wat we konden doen is de openingsmis plannen. Maar ook hiervoor hadden we de details niet. Nu de stukken binnen zijn, hebben we eerst nog wat tijd nodig om het te bestuderen.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

Freek van Genugten – persvoorlichter van het bisdom Den Bosch – vertelt dat de staf is begonnen met het bestuderen van de stukken en er vandaag over gesproken heeft. “Aanstaande dinsdag zullen de bisschoppen tijdens de bijeenkomst van de bisschoppenconferentie met elkaar van gedachten wisselen. Tot die tijd kunnen we er nog niet veel over zeggen.”

‘Druk op de ketel’

Het bisdom Breda is al volop aan de slag. “Eigenlijk zijn we er al vrij lang mee bezig, al voordat de documenten gepubliceerd werden. Nu kost het nog wat tijd om de documenten goed door te nemen. Maar we voelen wel de druk op de ketel. Half oktober is al de openingsmis. We willen ruim voor die tijd alles goed gecommuniceerd hebben.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.