fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Kerk in Nederland

Nederlandse bisschoppen stellen ad limina-bezoek uit

Luuk van den Einden 5 januari 2022
image
De Nederlandse bisschoppen tijdens hun laatste ad limina-bezoek, dat in 2013 plaatsvond. Foto: Ramon Mangold - rkkerk.nl

De Nederlandse bisschoppen vinden het gezien de coronasituatie onverantwoord om naar Rome te reizen. Ze hopen later dit jaar alsnog hun ad limina-bezoek te kunnen afleggen.

Eigenlijk zouden de Nederlandse bisschoppen al in 2021 naar het Vaticaan reizen, maar dat bezoek werd destijds door het Vaticaan uitgesteld. Nu schuiven de bisschoppen de ontmoeting opnieuw op. Een nieuwe datum is nog niet vastgesteld.

Omikronvariant

De bisschoppen hebben om uitstel gevraagd vanwege de coronasituatie in ons land. Vanwege de maatregelen en de onzekerheid over de ontwikkeling van de omikronvariant vinden ze het niet verstandig om als groep naar Rome te reizen en daar in zes dagen meerdere ontmoetingen te hebben.

“Wij hebben helaas deze beslissing moeten nemen. Maar we houden goede moed dat het op een later moment wel door kan gaan als de omstandigheden in verband met corona gunstiger zijn, zowel in Italië als in Nederland”, zegt de Rotterdamse bisschop Hans van der Hende, voorzitter van de bisschoppenconferentie.

Begrip vanuit het Vaticaan

“Hopelijk kunnen we op een later moment wel als groep met minder risico’s samen naar Rome reizen en op verantwoorde wijze vergaderingen en ontmoetingen hebben”, zegt de bisschop.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Kardinaal Marc Ouellet, prefect van de congregatie voor de Bisschoppen, gaat akkoord met het verzoek om uitstel. Hij begrijpt de redenen die de Nederlandse bisschoppen hiervoor hebben aangegeven. In overleg met de Nederlandse bisschoppen wordt een nieuwe datum geprikt, laat de kardinaal weten.

Petrus en Paulus

Het laatste ad limina-bezoek van de Nederlandse bisschoppen vond plaats in 2013. De naam van het bezoek komt uit het Latijn: Visitatio ad Limina Apostolorum betekent ‘bezoek aan de drempel van de apostelen’. Tijdens het bezoek eren de bisschoppen de heiligen Petrus en Paulus door een bezoek te brengen aan de graven van deze apostelen. Daar vieren ze volgens de traditie gezamenlijk de Mis.

Gewoonlijk ontmoeten bisschoppen bij een ad limina-bezoek ook de paus, met wie ze spreken over de situatie van de Kerk in hun land. Ook gesprekken met verschillende departementen van de Romeinse curie, het bestuursapparaat van de Kerk, zijn onderdeel van een ad limina-bezoek.

Bron: Rkkerk