fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Kerk in Nederland

Nederlandse bisschoppen: ‘Vluchtelingenopvang is teken van barmhartigheid’

Luuk van den Einden 21 maart 2022
image
In een pastorale brief hebben de Nederlandse bisschoppen parochies bedankt voor de opvang van Oekraïense oorlogsvluchtelingen. Foto: CNS Photo - Vatican Media

De Nederlandse bisschoppen zien onder katholieken een grote bereidheid om Oekraïense vluchtelingen te helpen. Dat schrijven ze in een pastorale brief waarin ze katholieken aansporen tot gastvrijheid.

Vluchtelingen mogen een beroep op ons doen is de veelomvattende titel die de Nederlandse bisschoppen boven hun pastorale brief van 18 maart geplaatst hebben. In de brief spreken ze hun waardering uit voor de inzet die katholieke geloofsgemeenschappen tonen voor de opvang van oorlogsvluchtelingen uit Oekraïne – en uit andere landen.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Ook drukken ze parochies en andere katholieke instanties op het hart om de adviezen van professionele organisaties op te volgen en altijd duidelijke afspraken te maken met de gemeente.

Werken aan een veilige wereld

De bisschoppen verwijzen in hun brief naar de oproep van paus Franciscus om vluchtelingen persoonlijk te ontmoeten en hun aandacht en een luisterend oor te bieden. “Veel vluchtelingen komen uit een oorlogsgebied, zijn gescheiden van hun familie en dragen ervaringen van geweld en verschrikkingen met zich mee”, schrijven ze. “Laat weten dat wij om hen geven met een daadwerkelijke bereidheid om hen bij te staan.”

Volgens de bisschoppen is het niet alleen belangrijk om mensen in nood op te vangen, maar moet er ook gewerkt worden aan een veilige wereld waarin mensen niet hoeven te vluchten. “Er rust een zware verantwoordelijkheid op de internationale gemeenschap om de vrede en de mondiale gerechtigheid te herstellen en te handhaven.”

Opdracht van Christus

Mensen in nood bijstaan is een opdracht die van Christus komt. “Christus laat ons zien wat broederlijke en zusterlijke liefde is en roept ons op vluchtelingen in die geest te ontvangen”, staat in de brief. “Laten we die uitdaging met vertrouwen en in geloof en gebed aangaan.”

“Vluchtelingen ontvangen vereist inzet, hulp, begrip, aandacht en beheer van nieuwe en complexe situaties, die vaak nog bovenop de bestaande problemen komen.”
- Nederlandse bisschoppen

“Het Evangelie roept ons op tot gerechtigheid en liefde in onze omgang met vluchtelingen”, zo schrijven de bisschoppen, die daarbij ook uitleggen dat het opvangen van vluchtelingen en migranten een teken van christelijke barmhartigheid is. “Jezus vraagt ons barmhartig te zijn.”

Gebed voor vrede

Alleen het hart openen voor het leed van vluchtelingen is echter niet genoeg. “Er zal nog veel gedaan moeten worden vooraleer zij opnieuw in vrede en veiligheid zullen kunnen leven. Vluchtelingen ontvangen vereist inzet, hulp, begrip, aandacht en beheer van nieuwe en complexe situaties, die vaak nog bovenop de bestaande problemen komen.”

Tot slot vragen de bisschoppen om gebed voor vrede in Oekraïne en de wereld. “We bidden met u om een einde van de oorlog, dat vluchtelingen uiteindelijk weer veilig naar huis terug kunnen keren. Hierbij denken wij ook aan alle soldaten die de strijd in zijn gestuurd.”

https://www.kn.nl/abonnementen/