fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Kerk in Nederland

Nederlandse vertaling toewijdingsgebed Onbevlekt Hart Maria

Peter Doorakkers 24 maart 2022
image
Paus Franciscus brengt een bloemenhulde aan Onze-Lieve-Vrouw van Fatima in het Portugese bedevaartsoord. Foto: CNS - Paul Haring

De Nederlandse Kerk heeft een vertaling gepubliceerd van het gebed waarmee paus Franciscus vrijdag Oekraïne en Rusland zal toewijden aan het Onbevlekt Hart van Maria. In een begeleidende brief aan alle bisschoppen nodigt de paus alle katholieken uit mee te bidden.

Franciscus vraagt bisschoppen wereldwijd om alle gelovigen uit te nodigen om op vrijdag in hun kerken bijeen te komen voor dit speciale gebed. De brief en het gebed zijn in vertaling te vinden op de website van de Nederlandse kerkprovincie.

Dringend geroepen tot gebed

In de brief wijst Franciscus op het “onmetelijk leed” dat het Oekraïense volk ondergaat door de oorlog, die tevens “de wereldvrede bedreigt”.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

“In dit donkere uur is de Kerk dringend geroepen om met voorbeden ten beste te spreken bij de Vredevorst en om haar nabijheid te betuigen aan hen die rechtstreeks door het conflict getroffen worden. Ik ben dankbaar voor de velen die met grote vrijgevigheid hebben gereageerd op mijn oproepen tot gebed, vasten en liefdadigheid.”

Vrede afsmeken

Onder anderen alle Oekraïense bisschoppen hadden de paus om de toewijding gevraagd. Die is een bijzondere manier om om Maria’s bescherming en voorspraak te vragen.

De paus zal de toewijding verrichten tijdens een boeteviering in de Sint-Pieter, “omdat het passend is dat wij de vrede afsmeken met harten die vernieuwd zijn door Gods vergeving”. Tegelijkertijd zal de pauselijk aalmoezenier, kardinaal Konrad Krajewski, de toewijding verrichten in het Portugese bedevaartsoord Fatima.

In Nederlandse bisdommen

Ook in de Nederlandse bisdommen vindt de toewijding plaats. Op de websites van de bisdommen Roermond, Haarlem-Amsterdam en Rotterdam worden verschillende locaties van gebedsvieringen genoemd; het bisdom Breda meldt parochies te hebben gevraagd aan te sluiten bij het gebed.

https://www.kn.nl/abonnementen/

De boeteviering in de Sint-Pieter begint om 17.00 uur; de eigenlijke toewijding vindt rond 18.30 uur plaats.

Bron: rkkerk.nl