fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Kerk in Nederland

Nieuwe bedevaartorganisatie van start: ‘Mensen moeten wat te kiezen hebben’

Selinde van Dijk-Kroesbergen 2 augustus 2021
image
Duizenden pelgrims kwamen op 12 mei 2021 samen bij het heiligdom van Fatima in Portugal ter gelegenheid van de 104e verjaardag van de eerste verschijning van Maria. De nieuwe bedevaartorganisatie Christoffel Reizen biedt sinds kort ook pelgrimsreizen aan vanuit Nederland. CNS Photo - Pedro Nunes, Reuters

Nederland heeft er weer een tweede bedevaartorganisatie bij. Op het “fundament” van het voormalige Vereniging Nationale Bedevaarten (VNB) richtten drie oud-medewerkers Christoffel Reizen op.

De gloednieuwe bedevaartorganisatie startte haar activiteiten officieel op de feestdag van de heilige Christoffel 24 juli met het lanceren van haar website. Maar hoe gloednieuw is de organisatie eigenlijk? We vroegen het één van de medeoprichters, Jos van Bussel (62) die ruim 25 jaar in allerlei functies bij VNB werkte.

“Van een doorstart kunnen we hier niet spreken,” reageert hij op de vraag of dit niet gewoon VNB is, de organisatie die eind 2020 de stekker eruit trok. “Maar het klopt dat wij alle drie (oprichters, red.) bij VNB vandaan komen. Bij de afwikkeling van VNB, waar ik ook bij betrokken was, dreigde veel geld te verdampen in het faillissement. Lokale afdelingen hadden in totaal voor ongeveer 700.000 euro aan donaties en collectegeld ‘gestald’ bij VNB. Met dit geld moest pelgrimeren voor iedereen mogelijk zijn. Samen met de bisschoppenconferentie proberen we nu dat geld veilig te stellen.”

Weer eens écht leven

Het tijdstip is opmerkelijk: we zitten nog in een coronapandemie en VNB is na 138 jaar juist gestopt omdat de toekomst er somber uitzag. Van Brussel ziet dat anders: “Veel mensen, zeker ouderen, zijn ontzettend blij dat ze hun tweede vaccinatie hebben gekregen. Ze voelen zich weer vrij om ergens heen te gaan. Na al die tijd van thuisblijven tijdens de lockdown willen ze ook weer eens écht leven. Op 30 september staat onze eerste pelgrimsreis naar Lourdes op de planning. We gaan met bewoners en hun verplegers uit een verpleegtehuis met een bus op reis. Dat maakt het heel flexibel en de risico’s zijn beperkt. Als we op het laatste moment besluiten dat het onverantwoord is om te gaan, gaat de reis gewoon niet door.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

‘Je moet eerst een gemeenschap vormen voordat je iets kan vieren.’

En juist nu in Nederland het aantal katholieken afneemt en kerken leeglopen, is het nodig dat mensen kunnen pelgrimeren, vindt Van Bussel. Pelgrimeren werkt namelijk verbindend voor een parochie.

“Bisschop Punt zei ooit: ‘Je moet eerst een gemeenschap vormen voordat je iets kan vieren.’ Ik ben hierover gaan nadenken. Het is zo dat door samen te beleven, ervaren en anderen erbij te betrekken mensen zich weer aangetrokken gaan voelen tot het instituut Kerk. Wanneer katholieken en randkerkelijken samen pelgrimeren kan dat een basis vormen waarop thuis weer verder kan worden gegaan. Dat geldt ook voor jongeren en mensen tussen de twintig en de veertig. Eigenlijk is het een heel goed instrument om het pastoraat weer op de kaart te zetten.”

Accent- en cultuurverschillen

Een samenwerking met Huis voor de Pelgrim, zoals VNB eerder aankondigde, vonden de oprichters niet logisch. “Mensen moeten wat te kiezen hebben”, zegt Van Bussel hierover. “Onze bedevaartreizen zullen wezenlijk niet veel anders zijn dan de reizen die het Huis voor de Pelgrim aanbiedt. Er zullen wel wat accent- en cultuurverschillen zijn. Maar het is net als dat iedere supermarkt dezelfde melk verkoopt. Toch kiezen mensen vaak heel bewust voor een bepaalde supermarkt.”

Bisschoppelijke erkenning

Christoffel Reizen mag zich nog niet een katholieke organisatie noemen. Er is namelijk nog geen bisschoppelijke erkenning gegeven. Volgens Van Bussel is dat “een kwestie van tijd”. Toch lijken niet alle bisschoppen eensgezind te zijn. Daar waar de ene bisschop keuze “noodzakelijk” vindt, zou de andere liever één grote en sterke bedevaartorganisatie zien. Opvallend genoeg zegt Van Bussel ook in de toekomst het liefst één krachtige organisatie te zien.

https://www.kn.nl/donaties/