<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Kerk in Nederland

Nieuwe datum ad limina Nederlandse bisschoppen bekend

Anton de Wit 17 maart 2022
image
Het is traditie dat bisschoppen - zoals hier enkele Amerikaanse bisschoppen in februari 2020 - tijdens hun ad limina-bezoek bidden bij het graf van de heilige Petrus. Foto: CNS photo - Paul Haring

De Nederlandse bisschoppen hebben een nieuwe datum ontvangen voor hun ad limina-bezoek aan Rome: van 7 tot en met 12 november.

Tot twee keer toe werd het bezoek uitgesteld vanwege de coronapandemie; de eerste keer (in maart 2021) door het Vaticaan, de tweede keer (in januari 2022) vonden de Nederlandse bisschoppen het zelf onverantwoord om te gaan.

Werkbezoek

Het is gebruik dat bisschoppen eens in de paar jaar deze ‘pelgrimage naar de drempel van de apostelen’ maken, dat in de praktijk vooral een werkbezoek is aan de paus en verschillende Vaticaanse departementen.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Paus Johannes Paulus II stelde het bezoek verplicht eens in de vijf jaar en hield zich daar ook stipt aan, maar na diens pontificaat kwam daar direct de klad. Na het ad limina-bezoek van de Nederlandse bisschoppen in 2004 duurde het negen jaar tot het volgende bezoek (2013) en nu dus deels vanwege de pandemie wederom negen jaar.

Willibrord

De nieuwe, door Rome vastgestelde datum mag toepasselijk heten: 7 november is het hoogfeest van de heilige Willibrord, de patroonheilige van de Nederlandse Kerk.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.