<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Kerk in Nederland

Nuntius Paul Tschang In-Nam begint ambassadeurschap met overhandigen geloofsbrieven

Luuk van den Einden 1 december 2022
image
Aartsbisschop Paul Tschang In-Nam overhandigde gisteren zijn geloofsbrieven aan koning Willem-Alexander. Rechts jonkheer Theo Roëll, kamerheer van de koning. Foto: rkkerk.nl

Aartsbisschop Paul Tschang In-Nam, de nieuwe nuntius voor Nederland, heeft in Den Haag zijn geloofsbrieven overhandigd aan koning Willem-Alexander. Daarmee is zijn functie als ambassadeur van de Heilige Stoel officieel bekrachtigd.

De overdracht van de geloofsbrieven vond gisteren plaats in Paleis Noordeinde, het werkpaleis van koning Willem-Alexander in de hofstad. Dat gebeurde – zoals de Nederlandse traditie voorschrijft – met het nodige ceremonieel.

https://www.kn.nl/abonnementen/

De Zuid-Koreaanse aartsbisschop werd met een galarijtuig opgehaald en daarbij begeleid door een kamerheer van de koning en vier ruiters van de Bereden Brigade van de marechaussee. Bij aankomst stond een erewacht en een militaire kapel, die een eresaluut van vier roffels ten gehore bracht.

Vertegenwoordiger van de paus

Met het overhandigen van de geloofsbrieven is Tschang In-Nams functie als nuntius officieel ingegaan. Een geloofsbrief is een verklaring van een staatshoofd dat de drager van de brief als zijn vertegenwoordiger optreedt.

In het geval Tschang In-Nam betekent dat dus dat hij ambassadeur van de Heilige Stoel voor de Nederlandse regering is. Ook geldt de nuntius als vertegenwoordiger van de paus voor de Nederlandse bisschoppen. Hij woont hun vergaderingen bij en geeft de paus advies over mogelijke kandidaten in gevallen van nieuwe bisschopsbenoemingen.

Aartsbisschop Tschang In-Nam werd in juli benoemd als opvolger van de Italiaanse aartsbisschop Aldo Cavalli en arriveerde op 17 november in Nederland. Op die dag verwelkomden de bisschoppen Jan Hendriks en Hans van den Hende hem op Schiphol.

Diplomatieke veteraan

Tschang In-Nam mag gerust een diplomatieke veteraan genoemd worden. Hij is al sinds 1985 in dienst als Vaticaans diplomaat en heeft in twaalf verschillende landen gewerkt, waaronder in Ethiopië, Syrië, België en Oeganda. In 2002 werd hij voor het eerst nuntius, namelijk in Bangladesh. Daarom werd hij ook tot bisschop gewijd, omdat dat bij die functie hoort.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Sinds 2012 was de aartsbisschop werkzaam in Zuidoost-Azië, als nuntius voor Thailand, Cambodja en Myanmar en apostolisch gedelegeerde voor Laos. In die functie kreeg hij onder meer te maken met de militaire coup en daaropvolgende onrust in Myanmar. Die heeft ook de katholieke Kerk in het land flink geraakt.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.