<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Kerk in Nederland

‘Ontwikkelingen versterken elkaar’, zien kerkvernieuwers bij Space for Grace

Luuk van den Einden 16 mei 2024
image
Deelnemers aan de publieksdag van Space for Grace in 2023. Foto: Space for Grace

Ervaringsdeskundigen duiken de diepte in en geïnteresseerden kunnen kennismaken met het aanbod van kerkvernieuwingsinitiatief Space for Grace op de aankomende publieksdag. De dag, die wordt gehouden bij de Filipijnse parochie in Rotterdam, staat in het teken van veelkleurig geloven.

Laetitia van der Lans spreekt van een “kaleidoscoop” wanneer ze het heeft over de publieksdag van Space for Grace die op zaterdag 25 mei plaatsvindt in Rotterdam. “We presenteren een waaier van alles waar mensen binnen de katholieke Kerk mee bezig zijn”, zegt de directeur van De Zalige Zalm, een van de organisaties achter Space for Grace.

Elkaar versterken

De publieksdag, met als thema ‘Veelkleurig geloven’, staat in het teken van verdiepen en kennismaken. Bisschop Hans van den Hende zal er spreken over hoe de Kerk in Nederland vitaler kan worden wanneer migrantenparochies en Nederlandse geloofsgemeenschappen elkaar versterken.

Projectdeelnemers van de afgelopen jaren laten zien waar ze mee bezig zijn en in de middag kunnen nieuwe gegadigden ontdekken of Space for Grace ook iets voor hun geloofsgemeenschap is.

Achtergrond

Wat is Space for Grace?

Space for Grace is ongeveer vijf jaar geleden opgericht door Stichting Porticus, samen met een aantal partnerorganisaties, om kerkvernieuwing in Nederland te stimuleren. Dat doet het initiatief met een programma waarbij lokale geloofsgemeenschappen een jaar lang onder begeleiding aan een eigen project werken. Na dat jaar, dat onder meer individuele begeleiding en netwerkdagen inhoudt, volgt een vervolgtraject.

Er worden ieder jaar zo’n tien projecten begeleid. “Projecten die nieuw elan in de Kerk willen brengen, krijgen een flinke impuls om van de grond te komen”, aldus Van der Lans. “Gemeenschappen leren hoe ze kerk-zijn nog beter vorm kunnen geven op de plek waar ze actief zijn.”

Filipijnse gastheren

De dag wordt gehouden bij de Filipijnse parochie van Rotterdam, die momenteel ook een Space for Grace-traject volgt. “Ze willen hun vrijwilligers trainen om goede leiders te zijn, zodat ze voorbereid de toekomst in kunnen. Daarvoor hebben ze aangeklopt bij Space for Grace, want ze willen zich echt doorontwikkelen”, legt Van der Lans uit.

image
Op de publieksdag kunnen nieuwe gegadigden kennis maken met het aanbod van Space for Grace. Foto: Space for Grace

Als gastheer wil de Filipijnse gemeenschap laten zien wat er leeft binnen hun gemeenschap. “Zo kunnen ze een voorbeeld zijn voor de ‘reguliere’ parochies. Gegadigden kunnen in de praktijk zien wat zo’n project inhoudt.”

‘Het vuur aanwakkeren’

Tegelijkertijd is de Filipijnse gemeenschap een specifiek voorbeeld, want ieder project is totaal anders, aldus Van der Lans. In West-Brabant loopt bijvoorbeeld een missionair project voor jonge gezinnen, terwijl andere deelnemers juist met diaconie bezig zijn. In Utrecht zit een groep die jonge, nieuwe katholieken probeert te ondersteunen.

Space for Grace is niet de enige op vernieuwing gerichte beweging die momenteel in de Kerk actief is. Van der Lans ziet dat bijvoorbeeld ook de Missionaire Parochie en het wereldwijde synodale proces “het vuur weer aanwakkeren”.

“Je ziet dat die ontwikkelingen elkaar versterken. Na jaren die getekend werden door krimp zien we nu een nieuw elan zichtbaar worden. Vanuit de basis nemen mensen verantwoordelijkheid voor de Kerk van de toekomst. Het vindt elkaar steeds meer en versterkt elkaar steeds meer.”

Zie de website van Space for Grace voor meer informatie over de publieksdag.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.