<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Kerk in Nederland

Ook uit katholieke hoek massale steun voor Turkse en Syrische aardbevingsslachtoffers

Selinde van Dijk-Kroesbergen 16 februari 2023
image
Katholieke organisaties die al een goed werkend bestaand netwerk in Syrië en Turkije hebben, konden na de aardbeving snel te hulp schieten, zoals hier in Aleppo op 7 februari 2023. CNS - ACN, Xavier Stephen Bisits

Nederlanders kwamen de afgelopen week massaal in actie om de slachtoffers van de aardbeving in Turkije en Syrië te steunen. Ook de katholieke Kerk draagt haar steentje bij. Vastenactie en Kerk in Nood Nederland haalden tot nu toe samen 290 duizend euro op. Naar verwachting zal dit nog oplopen.

Woensdag brachten elf samenwerkende hulporganisaties tijdens de landelijke actiedag Giro555 bijna 89 miljoen bij elkaar. Onder hen is de katholieke hulporganisatie Cordaid, die onderdeel is van Caritas Internationalis.

Stijgen

Ondertussen staat de teller van de giften bij Kerk in Nood vandaag rond het middaguur op 240 duizend euro. “We verwachten dat er nog meer binnen zal komen”, zegt woordvoerder Dennis Peters.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Margot de Zeeuw, hoofd communicatie bij Vastenactie, laat vanmiddag weten dat de tussenstand op vijftigduizend euro staat. “We zijn aangenaam verrast, omdat het allemaal zo kort dag was. Dankbaar zijn we voor de vrijgevigheid van de mensen.” Ook zij verwacht dat dit bedrag nog zal stijgen. De bisschoppen hadden opgeroepen om afgelopen weekend en volgend weekend in parochies te collecteren. Het merendeel uit de parochies moet nog binnenkomen.

Netwerk in Syrië

Het grootste deel van de giften aan Kerk in Nood wordt gebruikt voor de basisbehoeften van Syriërs, zoals gaarkeukens. “We hebben er al een groot en goed functionerend netwerk van voor de oorlog.” Omdat maar weinig andere organisaties er een netwerk hebben, besteedt Kerk in Nood “heel bewust” aandacht aan Syrië.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

De tweede dag na de aardbeving ging er al een team vanuit verschillende bisdommen naar het rampgebied om de schade op te nemen, vertelt Peters. “Het team inspecteerde waar het veilig genoeg is om te wonen, en waar eerst herstelwerk moet plaatsvinden, voordat mensen weer veilig naar huis kunnen.”

Ook Caritas Internationalis maakt dankbaar gebruik van het bestaande netwerk in Syrië en Turkije. De afdeling in Syrië heeft nu al zo’n vijfduizend slachtoffers opgevangen. Samen met de afdeling in Libanon verspreid Caritas in Syrië levensmiddelen.

Honderd families in Aleppo

Bij Vastenactie is op dit moment één concreet initiatief geselecteerd. De Zeeuw vertelt dat een deel van het geld gebruikt wordt om bij te dragen aan de opvang van honderd Syrische families in Aleppo. Dit initiatief loop via de Syrisch-katholieke parochie in Nijmegen die contact heeft met de patriarch van de Syrisch-katholieken van Antiochië, Ignatius Youssef III Younan.

Met drie andere initiatieven is Vastenactie nog in gesprek. Waarschijnlijk zijn dat projecten die in het grensgebied plaatsvinden.

“Bidden en brood uitdelen gaan hand in hand bij onze hulp aan Syrië.”
- Dennis Peters

Meestal houdt Kerk in Nood zich bezig met pastorale projecten in landen om zo de “Kerk in dat land aan de gang te houden”. Maar in Syrië leeft zo’n negentig procent in armoede.

Het heeft natuurlijk geen zin om pastorale projecten te starten in gebieden waar mensen nauwelijks in staat zijn om zichzelf in leven te houden, legt Peters uit. Hier geldt dus dat “bidden en brood uitdelen hand in hand gaan”.

Saamhorigheid

Bij de landelijke actiedag waren verschillende religieuze leiders, waaronder bisschop Gerard de Korte, in het actiecentrum van Giro555 aanwezig. Ze lazen religieuze teksten, baden en riepen de gelovigen op om geld over te maken voor de noodhulp. De Korte bad verzen uit psalm 46. Hier gaat het over vertrouwen op God, ook als de natuur wreed is.

https://www.kn.nl/donaties/

Naast De Korte waren aanwezig: de aartsbisschop Polycarpus Augin Aydin van het Syrisch-orthodoxe aartsbisdom Nederland; algemeen secretaris René de Reuver van de Protestantse Kerk in Nederland; imam Kemal Gözütok van de Fatih-moskee in Amsterdam; imam Sefa Bagci van Milli Görüs en rabbijn Marianne van Praag.

Tegen KRO-NCRV zei Bagci woensdag dat het hem “als imam van de zwaar getroffen Turkse gemeenschap” goed doet om te zien dat mensen zo meevoelen. Ook zei hij dat het “prachtig” was dat de religieuze leiders hun “saamhorigheid konden laten zien”.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.