<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Kerk in Nederland

Opus Dei reorganiseert: Noordwest-Europese landen gaan samen

Selinde van Dijk-Kroesbergen 15 april 2022
image
De Nederlandse priester mgr. Christian van der Ploeg leidt de regio Noordwest-Europa van het Opus Dei. Foto: Opus Dei

Het Opus Dei heeft een herstructurering doorgevoerd. De Nederlandse tak vormt sinds kort een regio met Groot-Brittannië, Ierland, en Scandinavië. De nieuwe regio Noordwest-Europa wordt geleid door de Nederlandse priester mgr. Christian van der Ploeg.

Het hoofd van Opus Dei, mgr. Fernando Ocariz, maakte al op 30 januari 2021 in een brief bekend dat er reorganisatieplannen waren. Die vloeien voort uit de wens om “de dynamiek en de coördinatie van het apostolaatswerk te verbeteren”.

De straat op

Door de herstructurering hoopt Opus Dei meer handen vrij te maken voor de evangelisatie.

“Als er een flexibelere organisatiestructuur is, kan de energie meer geconcentreerd worden op de zorg voor de mensen en op de groei van het apostolische werk”, zegt woordvoerster José van Dijck.

Ze verwacht dat er tientallen mensen binnen de nieuwe regio meer beschikbaar zullen zijn voor evangelisatie. Dat betekent dat er meer mensen ‘de straat op kunnen gaan’, of kleine vormingsprojecten op lokaal niveau kunnen organiseren, legt ze uit.

Frontlinie

Die extra aandacht voor vorming is “geen overbodige luxe”, zegt Van Dijck. “Opus Dei is een ongeorganiseerde organisatie, waarin iedereen aan de frontlinie staat. Iedereen geeft daar waar hij leeft en werkt vorm aan zijn zending als apostel. De toerusting hiervoor is belangrijk en dit vereist een zekere structuur in het geven van de vorming, maar altijd een minimale.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

Wereldwijd telt het Opus Dei volgens cijfers uit 2020 iets meer dan 90.000 leden, waaronder 2015 priesters. De nieuwe regio bestaat uit ongeveer 1350 gelovigen. In Nederland zijn er zo’n tweehonderd leden en driehonderd medewerkers, niet-leden die op allerlei manieren betrokken zijn bij het werk van de organisatie.

Redelijk stabiel

Of er sprake is van groei of krimp in de verschillende landen kan ze vanwege het ontbreken van de volledige cijfers niet zeggen. Wel denkt Van Dijck dat het aantal gelovigen binnen Opus Dei “redelijk stabiel” is, maar er zijn duidelijk meer ouderen dan jongeren en het Opus Dei is in Uk en Ierland groter dan in Nederland.

Groei wordt volgens Van Dijck niet alleen uitgedrukt in aantallen, maar ook “in trouw aan Jezus Christus, binnen de zending waartoe iedere gelovige van het Opus Dei geroepen is”. Beide betekenissen zijn belangrijk, zegt ze.

“Wat telt is de apostolische spontaniteit van het individu, zijn vrijheid en verantwoordelijkheid in het nemen van initiatief, geleid door de werking van de Geest.”

image
De nieuwe regio Noordwest-Europa van Opus Dei. Foto: via Opus Dei

De nieuwe regio Noordwest-Europa wordt geleid door de in Amsterdam woonachtige mgr. Christian van der Ploeg. Sinds 2008 was hij hoofd van het Opus Dei in Nederland en tot die tijd was hij rector van de Onze-Lieve-Vrouwekerk in de hoofdstad.

Het Opus Dei werd in 1928 opgericht door de Spaanse priester Jozefmaria Escriva. Centraal staat het bevorderen van de roeping tot heiligheid die alle gedoopten hebben.

Het Opus Dei kreeg in 1982 de kerkrechtelijke status van ‘personele prelatuur’. Dit is een kerkelijke organisatiestructuur met een specifieke pastorale taak. Een personele prelatuur is niet, zoals een bisdom, gebonden aan een bepaald gebied.

https://www.kn.nl/donaties/

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.