<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Kerk in Nederland

Parochies draaien de verwarmingsknop terug: 6 tips om toch warm in de Mis te zitten

Luuk van den Einden 27 september 2022
image
Een decembermis in de Roermondse Munsterkerk. Veel parochies zetten komende winter de verwarming nauwelijks of niet aan vanwege de torenhoge stookkosten. Foto: bisdom Roermond

Nu de gasprijzen torenhoog zijn, wordt het verwarmen van kerkgebouwen steeds duurder. Het bisdom Den Bosch heeft parochies al gevraagd om energie te besparen. Creatieve manieren om warm te blijven kunnen deze winter veel schelen in de kerk: KN zet zes tips op een rij.

Het warm stoken van een gemiddeld kerkgebouw kost veel energie – en door de gestegen gasprijzen dus ook veel geld. Het bisdom Den Bosch is het eerste Nederlandse bisdom dat een oproep aan parochies doet om zuinig om te gaan met energie.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Het bisdom Den Bosch vindt het niet verstandig dat parochies enorme bedragen aan de verwarming uitgeven. “Die paar graden extra staan niet meer in verhouding tot de torenhoge kosten die dat met zich meebrengt”, legt woordvoerder Freek van Genugten uit aan Omroep Brabant. “We hebben daarom alle parochies gevraagd of ze mee willen denken hoe we energie en kosten kunnen besparen.”

Vierduizend euro stijging

Hoewel andere bisdommen nog niet zo’n oproep hebben gedaan, speelt daar dezelfde kwestie. In het bisdom Roermond werd eind augustus besloten dat parochies niet langer verplicht zijn om in elke kerk een weekendviering te houden. Het priestertekort was daarvoor het hoofdargument, maar ook de gestegen energieprijzen speelden een rol in het besluit.

Hoeveel geld een parochie kwijt is aan de verwarming van kerkgebouwen hangt af van allerlei factoren en is daarom lastig te becijferen. In de lokale krant De Beekdaeler vertelt Jack Honings, deken van Schinnen, dat de verwarmingskosten voor de kerken in zijn dekenaat tussen de dertig en tachtig euro per uur bedragen.

De parochie H. Johannes Evangelist in Hoensbroek meldt op zijn website dat de stookkosten dit jaar met vierduizend euro gestegen zijn. Daar wordt de verwarmingsknop in de kerk teruggedraaid: de parochie schat anders komend jaar dertigduizend euro extra kwijt te zijn aan het verwarmen van de kerk.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

De meeste Nederlandse kerkgebouwen zijn groot, hoog en slecht geïsoleerd. Aangezien warme lucht stijgt, moet er ontzettend veel gestookt worden voordat kerkbezoekers er iets van merken. Bovendien zijn grote temperatuurschommelingen slecht voor het interieur van kerken: orgels, houtsnijwerk en muurschilderingen kunnen eronder lijden.

Creativiteit

Door de oplopende kosten zullen veel kerkbesturen deze winter waarschijnlijk de verwarming lager zetten of zelfs uit laten. Tegen Omroep Brabant vertelt diaken Albert Soeterboek van de parochie wonderbare Moeder in Drunen dat de kerken daar niet warmer dan twaalf graden gestookt zullen worden; volgens Freek van Genugten wordt de Sint-Janskathedraal in Den Bosch sowieso niet verwarmd.

Dat vraagt creativiteit van kerkgangers én parochies. Daarom hier zes tips om toch warm te blijven in de Mis:

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.