fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Kerk in Nederland

Paus geeft Limburgse heilige een eigen heilig jaar

Peter Doorakkers 10 december 2021
image
De kapel in het geboortehuis van de heilige Karel Houben in Munstergeleen. Foto: KN - Jan Peeters

Paus Franciscus heeft een speciaal heilig jaar afgekondigd voor twee plekken die nauw verbonden zijn met de heilige Karel Houben (1821-1893). Een ervan is de kapel in zijn geboortehuis in het Limburgse Munstergeleen.

Dit meldt het bisdom Roermond. Het jaar wordt zaterdag om 15.00 uur geopend met een Mis in de parochiekerk van Munstergeleen. Het is dan op de kop af tweehonderd jaar geleden dat Houben werd geboren.

Het feestelijke jaar is overigens ruim bemeten: het wordt afgesloten op 5 januari 2023, de liturgische gedachtenis van de pater. Tijdens het jaar zullen Houbens huidige Nederlandse ordegenoten verschillende activiteiten organiseren om de aandacht op hun heilige medebroeder te vestigen.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

De tweede plek waarvoor het jaar geldt, is het klooster Mount Argus van de paters passionisten in het Ierse Dublin. Houben was lid van die kloosterorde en woonde en werkte jaren in Ierland, waar hij ook overleed. Hij is in het klooster begraven.

Tijdens het jaar kunnen pelgrims naar een van beide kapellen een volle aflaat verdienen. Daarvoor moeten zij biechten, de communie ontvangen en de rozenkrans of de kruisweg bidden.

De tot nu toe laatste Nederlandse heilige

‘Pater Karel’ werd geboren als Johannes Andreas Houben. Bij zijn intreden in het klooster kreeg hij de naam Karel van Sint-Andries. Houben werd uitgezonden naar Engeland en Ierland; hij overleed in 1893 in Dublin.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Paus Johannes Paulus II verklaarde hem in 1988 zalig; diens opvolger Benedictus XVI sprak in 2007 de heiligverklaring uit. Dat was tot op heden de laatste heiligverklaring van een Nederlander.

‘Opgevolgd’ door Titus Brandsma

Houben zal daarin trouwens binnen afzienbare tijd ‘opgevolgd’ worden door Titus Brandsma: onlangs werd bekend dat niets heiligverklaring van de Friese karmeliet nog in de weg staat. Het wachten is op een datum voor de plechtigheid.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.