fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Kerk in Nederland

Pausboodschap klinkt tijdens pontificale nachtmis in Den Bosch

KN Redactie 23 december 2021
image
Bisschop Gerard de Korte zal tijdens de pontificale kerstnachtmis een boodschap van paus Franciscus voor gelovigen in Nederland en Europa voorlezen. Foto: Jan Peeters

Tijdens de kerstnachtmis in de kathedraal van Den Bosch zal bisschop Gerard de Korte een kerstboodschap voorlezen die paus Franciscus voor die gelegenheid geschreven heeft. De nachtmis wordt zonder kerkgangers gevierd, maar wel in veel landen op televisie uitgezonden.

“Het is zeer bijzonder en een grote eer om dit schrijven van paus Franciscus te mogen ontvangen en door te geven aan alle mensen van goede wil, juist in deze onzekere tijd”, laat bisschop De Korte weten op de site van het bisdom Den Bosch. De boodschap van paus Franciscus is na de nachtmis terug te lezen op de website: wat de paus geschreven heeft, is nu nog niet bekend.

Pontificale nachtmis

De bisschop zal de Nederlandse vertaling van de brief voorlezen tijdens de pontificale nachtmis op 24 december. Dat zal hij in een lege Sint-Janskathedraal doen; vanwege de coronamaatregelen mogen er geen gelovigen fysiek aanwezig zijn bij de Mis.

Toch zal de boodschap van de paus waarschijnlijk door honderdduizenden gehoord worden, omdat de nachtmis in Eurovisie-verband in verschillende Europese landen wordt uitgezonden. “De Sint-Janskathedraal zou zich voor één avond de grootste parochiekerk van Europa kunnen noemen”, schrijft het bisdom.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Plebaan Vincent Blom zal concelebrant van de bisschop zijn tijdens de pontificale nachtmis, waarbij diakens Vladimir Palte en Tim Bangert assisteren. Schola Cantorum ‘Die Sangeren Onzer Liever Vrouwen’, het Koperkwartet onder leiding van rector cantus Jeroen Felix en organist Véronique van den Engh verzorgen de liturgische muzikale ondersteuning.

De vaste gezangen komen uit de Missa Ad Modum Tubae van Albert de Klerk. Het bisdom nodigt kijkers uit om vanuit huis via de televisie mee te vieren: het misboekje kan via de website gedownload worden.

Kerststal

De kerststal in de Sint-Janskathedraal, die gewoonlijk veel bekijks trekt, is vanwege de coronamaatregelen gesloten. Tijdens de televisieserie zullen er beelden van deze stal getoond worden. Het thema van de stal, waar ruim honderd opgezette dieren bij zijn gebruikt, is dit jaar ‘Het Kind dat volkeren verbindt’.

De Pontificale Nachtmis wordt in de nacht van 24 op 25 december om 23:55 uitgezonden op NPO 2 in Nederland en in Vlaanderen op Eén.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.