<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Kerk in Nederland

Roepingenweek begonnen: ‘Voor de toekomst van de Kerk in Nederland’

Selinde van Dijk-Kroesbergen 8 november 2021
image
Met de landelijke roepingenweek worden roepingen onder de aandacht gebracht. Op de foto de wijdingsplechtigheid van negen nieuwe priesters in de Sint-Pieter in Rome. Foto: CNS Photo - Vatican Media

De landelijke Roepingenweek is zondag van start gegaan. In elk bisdom en bij verschillende religieuze gemeenschappen wordt tijdens deze week gebeden voor roepingen tot het priesterschap, het religieuze leven en het diaconaat. Ook worden er verschillende activiteiten georganiseerd.

Het is het derde jaar dat er een hele week aandacht aan roepingen in de Kerk in Nederland wordt besteed. De jaarlijkse Roepingenzondag (op de vierde zondag van Pasen) wordt steeds meer ‘ondergesneeuwd’ door bijvoorbeeld de eerste communie-vieringen. Daarom is er voor een ander moment gekozen om roepingen onder de aandacht te brengen en te bevorderen: rond het hoogfeest van de heilige Willibrord – patroonheilige van de Nederlandse kerkprovincie – dat zondag werd gevierd.

Voor deze week is speciaal een gebedskaart uitgegeven.

“‘Als we als gelovigen niet vragen om nieuwe roepingen, zal de Heer ze ook niet geven’”
- Rector Patrick Kuipers

Patrick Kuipers is voorzitter van het nationale Roepingenoverleg en rector van de Utrechtse priesteropleiding, het Ariënsinstituut. Hij benadrukt op de website van Nederlandse bisschoppen het belang van gebed voor roepingen.

“Voor de toekomst van de Kerk in ons land is het van groot belang dat we aandacht blijven houden voor de roeping tot het priesterschap, het permanent diaconaat en het religieuze leven. Roepingen zijn noodzakelijk en die moeten uit de eigen gemeenschap voortkomen. Daar zal dus aandacht en energie van de geloofsgemeenschap in moeten gaan zitten. Parochies berusten nu vaak in het priestertekort, terwijl een vitale geloofsgemeenschap prioriteit legt bij het bevorderen van roepingen. Als we als gelovigen niet vragen om nieuwe roepingen, zal de Heer ze ook niet geven.”

Seminaries vertellen

Verschillende seminaries doen ook mee aan de week. Zo vertellen priesterstudenten van Rolduc in filmpjes over hun roepingen. De priesteropleiding kan ook bezocht worden.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

In het bisdom Rotterdam zal bisschop van den Hende op de laatste dag van de Roepingenweek – 13 november – Sander Verschuur tot priester wijden. Rector Walter Broeders van priesteropleiding Vronesteyn riep alle parochianen op om mee te bidden voor de wijdeling en voor roepingen.

Het grootseminarie Sint-Willibrord zendt iedere dag om 07.00 uur de Lauden live uit via Google Meet. Daarnaast publiceert het seminarie dagelijks een podcast op zijn website over het onderwerp. De week wordt er zaterdag 13 november afgesloten met een Roepingenbewustwordingsdag in Heiloo voor jongeren van 12 tot en met 28 jaar.

Tijdens die dag komen vragen aan de orde als ‘Wat wil ik met mijn leven?’ en ‘Wat is mijn unieke rol in de wereld in de ogen van God?’.

Kennismaken met religieuze gemeenschappen

In verschillende religieuze gemeenschappen vinden er kennismakingsdagen of weekenden plaats.

Gedurende deze week zal de Konferentie voor Nederlandse Religieuzen (KNR) via de Facebookpagina Huis van de Roeping en via het Instagramaccount KNRnieuws dagelijks roepingsverhalen, filmpjes en -gebeden verspreiden.

https://www.kn.nl/donaties/

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.