<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Kerk in Nederland

Thema Roepingenzondag 2023: Draag Christus de wereld in

Luuk van den Einden 13 april 2023
image
Het thema van Roepingenzondag verwijst naar de tour die het WJD-kruis in de herfst van 2022 door Nederland maakte. Foto: Inge Verbeem - SIRIS

‘Draag Christus de wereld in’, luidt dit jaar het thema van Roepingenzondag – een verwijzing naar de WJD-kruistour. Op die dag, die in het teken staat van je roeping ontdekken, zal in het bisdom Rotterdam gecollecteerd worden voor het seminarie Vronesteyn.

In het bisdom Rotterdam zijn voor Roepingenzondag gebedsprentjes en posters verspreid met daarop een foto van de tour van het WJD-kruis door Nederland, dat in oktober en november op de schouders van jongeren door heel Nederland gedragen werd.

WJD-kruis

“Op de poster en het gebedsprentje zie je jongeren die het kruis van de Wereldjongerendagen door Nederland hebben gedragen”, vertelt rector Walter Broeders van Vronesteyn op de site van het bisdom.

“Ze hebben bij het kruis gebeden in de kerk en het de wereld in gedragen”, vervolgt hij. “Het is een krachtig beeld, omdat we allemaal geroepen zijn om Christus de wereld in te dragen door te getuigen van zijn Evangelie.”

Belang van roepingen

Roepingenzondag, dat dit jaar op 30 april valt, wordt in het bisdom Rotterdam aangegrepen om in de kerk te collecteren voor seminarie Vronesteyn, de opleiding voor priesters en diakens in het bisdom.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Broeders hoopt dat de postercampagne mensen helpt om het belang van roeping in te zien – ook voor zichzelf. “Dat ze zeggen: ja, het is ook mijn opdracht om Christus de wereld in te dragen”, legt hij uit. Dat kan volgens hem bij je studie of je werk, in je familie en in je omgeving. Belangrijk daarbij is volgens hem om je af te vragen “hoe je een naaste kan zijn, zoals Christus de naaste wil zijn van iedereen.”

Plek voor jong en oud

Daarnaast hoopt Broeders “dat mensen blijven zien dat alle generaties geroepen zijn en dat we jongeren mogen begeleiden die op hun beurt Christus de wereld in willen dragen”.

Er is in de Kerk plek voor jong en oud, betoogt hij: “Jongeren zoeken vaak nog hun weg en naar wat Gods plan voor hun leven is. In het Evangelie zien we dat Jezus heel verschillende mensen roept. Je zou kunnen zeggen dat het niet eens zoveel uitmaakt waar je nu staat, maar vooral waar je naartoe wil.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.