De Nederlandse karmeliet Titus Brandsma (1881-1942) is opnieuw een stap dichter bij heiligverklaring.
De website van de Nederlandse karmelprovincie meldt dat de leden van de Vaticaanse Congregatie voor de Heiligverklaringen dinsdag een positief besluit namen in Brandsma’s zaak. Eerder dit jaar werd al een flinke stap gezet toen een wonder op voorspraak van Brandsma erkend werd.
Het dossier van de Friese pater belandt nu op het bureau van paus Franciscus. Als hij er zijn goedkeuring aan geeft, volgt er een vergadering van kardinalen (een zogeheten consistorie) en zal er een datum worden vastgesteld.
De Nederlandse karmelieten schrijven dankbaar te zijn “voor de positieve resultaten die tot nog toe zijn bereikt” in de zaak van Titus Brandsma. Ze hopen dat een heiligverklaring van de Friese pater “spoedig zal plaatsvinden en dat het leven en de spiritualiteit van Titus velen zal inspireren”.
Titus Brandsma was onder meer hoogleraar aan de destijds nieuwe Katholieke Universiteit Nijmegen en adviseur van de katholieke kranten in Nederland.
Hij verdedigde tijdens de Tweede Wereldoorlog de vrijheid van het katholieke onderwijs en de katholieke pers. Vanwege zijn verzet tegen het weren van Joodse kinderen van katholieke scholen en tegen verplichte NSB-propaganda in katholieke kranten, werd hij in 1942 gearresteerd.
Hij belandde in concentratiekamp Dachau, waar hij datzelfde jaar nog stierf nadat hem in de ziekenbarak een fatale injectie werd toegediend. Brandsma was daar opgenomen vanwege uitputting door het onmenselijke kampregime.
Paus Johannes Paulus II verklaarde hem in 1985 als martelaar zalig. Brandsma’s liturgische gedachtenis valt op 27 juli.