Met de erkenning van een wonder op zijn voorspraak, is de heiligverklaring van pater, verzetsheld en journalist Titus Brandsma een kwestie van tijd. Lokaal, landelijk en internationaal wordt met vreugde gereageerd op dat nieuws.
“De zusters en broeders van de Nederlandse Provincie Karmelieten zijn zeer verheugd met deze stap”, aldus Huub Welzen, provinciaal overste van de Nederlandse karmelieten in een verklaring op de website karmel.nl.
“De aankondiging van de heiligverklaring komt nu heel dicht bij. Titus Brandsma is voor ons niet alleen een martelaar die voor zijn geloof is gestorven. Zijn levensweg getuigt ook van een intieme omgang met God. Zijn leven en zijn geschriften zijn ook voor de hedendaagse mensen een bron van inspiratie en hoop.”
“Titus was uitgesproken katholiek, waarbij woorden en daden voor hem overeen moesten komen”
Ook het in Rome gevestigde generalaat van de wereldwijde karmelietenorde reageert verheugd: “Wij danken God voor het behaalde positieve resultaat en wij blijven bidden tot de Heer, in de hoop dat spoedig de heiligverklaring van de zalige Titus Brandsma zal plaatsvinden.”
De Stichting Archief- en Documentatiecentrum voor R.K. Friesland te Bolsward laat in een persbericht weten “buitengewoon verheugd” te zijn met de aanstaande heiligverklaring. Dit archief beheert onder andere de familiearchieven van de in Friesland geboren pater.
“Titus was uitgesproken katholiek, waarbij woorden en daden voor hem overeen moesten komen. Met zijn tomeloze inzet ijverde hij ook voor de Friese taal en identiteit binnen de kerk.”
“Daarnaast waarschuwde hij in de vooroorlogse jaren herhaaldelijk voor het opkomend fascisme in Europa, met daarbij de bedreigende maatschappelijke tweedeling, vreemdelingenhaat en de verering van valse helden. Tijdens de Duitse bezetting ijverde hij (…) voor behoud van een vrije pers en de weigering van fascistische propaganda in de katholieke kranten”, aldus de persverklaring.
Niet alleen in Friesland zal Titus als ‘lokale heilige’ vereerd worden. Eerder werd hij ook al ‘ereburger van Oss’, omdat hij filosofie doceerde op het karmelietencollege in Oss, en ‘grootste Nijmegenaar aller tijden’ omdat hij rector magnificus was van de tegenwoordige Radboud Universiteit Nijmegen.