<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Kerk in Nederland

‘Titus is ook nu een bron van inspiratie en hoop’

Anton de Wit 26 november 2021
image
Monument voor Titus Brandsma bij de Bonifatiuskapel in Dokkum. Foto: Romke Hoekstra - Wikimedia Commons

Met de erkenning van een wonder op zijn voorspraak, is de heiligverklaring van pater, verzetsheld en journalist Titus Brandsma een kwestie van tijd. Lokaal, landelijk en internationaal wordt met vreugde gereageerd op dat nieuws.

“De zusters en broeders van de Nederlandse Provincie Karmelieten zijn zeer verheugd met deze stap”, aldus Huub Welzen, provinciaal overste van de Nederlandse karmelieten in een verklaring op de website karmel.nl.

Meer dan een martelaar

“De aankondiging van de heiligverklaring komt nu heel dicht bij. Titus Brandsma is voor ons niet alleen een martelaar die voor zijn geloof is gestorven. Zijn levensweg getuigt ook van een intieme omgang met God. Zijn leven en zijn geschriften zijn ook voor de hedendaagse mensen een bron van inspiratie en hoop.”

“Titus was uitgesproken katholiek, waarbij woorden en daden voor hem overeen moesten komen”

Ook het in Rome gevestigde generalaat van de wereldwijde karmelietenorde reageert verheugd: “Wij danken God voor het behaalde positieve resultaat en wij blijven bidden tot de Heer, in de hoop dat spoedig de heiligverklaring van de zalige Titus Brandsma zal plaatsvinden.”

Inzet voor Friesland

De Stichting Archief- en Documentatiecentrum voor R.K. Friesland te Bolsward laat in een persbericht weten “buitengewoon verheugd” te zijn met de aanstaande heiligverklaring. Dit archief beheert onder andere de familiearchieven van de in Friesland geboren pater.

“Titus was uitgesproken katholiek, waarbij woorden en daden voor hem overeen moesten komen. Met zijn tomeloze inzet ijverde hij ook voor de Friese taal en identiteit binnen de kerk.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

“Daarnaast waarschuwde hij in de vooroorlogse jaren herhaaldelijk voor het opkomend fascisme in Europa, met daarbij de bedreigende maatschappelijke tweedeling, vreemdelingenhaat en de verering van valse helden. Tijdens de Duitse bezetting ijverde hij (…) voor behoud van een vrije pers en de weigering van fascistische propaganda in de katholieke kranten”, aldus de persverklaring.

Oss en Nijmegen

Niet alleen in Friesland zal Titus als ‘lokale heilige’ vereerd worden. Eerder werd hij ook al ‘ereburger van Oss’, omdat hij filosofie doceerde op het karmelietencollege in Oss, en ‘grootste Nijmegenaar aller tijden’ omdat hij rector magnificus was van de tegenwoordige Radboud Universiteit Nijmegen.

https://www.kn.nl/donaties/

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.