fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Kerk in Nederland

Tweede tumor bij bisschop Smeets, behandeling niet meer mogelijk

Anton de Wit 3 maart 2023
image
Bisschop Smeets tijdens een priesterwijding in Roermond in juni 2022. Ondanks zijn ziekte probeert de bisschop nog zo veel mogelijk zijn werkzaamheden voort te zetten. Foto: Bisdom Roermond

Bij bisschop Harrie Smeets is een tweede tumor ontdekt, die weliswaar kleiner is maar niet zonder risico te behandelen is. De chemokuren zijn inmiddels gestopt, het academisch ziekenhuis ziet geen behandelmogelijkheden meer, meldt het bisdom Roermond in een gezondheidsupdate.

In oktober meldde het bisdom nog dat Smeets’ gezondheidstoestand stabiel was. Hij was vorige zomer aan een nieuwe reeks chemo’s begonnen en de hersentumor groeide niet verder. Nadat de tweede tumor werd ontdekt, is begin januari echter besloten om de chemo’s te staken, meldt het bisdom nu.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

De artsen van het academisch ziekenhuis in Maastricht, waar bisschop Smeets sinds juni 2021 in behandeling was, hebben de zorg inmiddels overgedragen aan de huisarts “omdat er op academisch niveau geen behandelmogelijkheden meer zijn”, aldus het bisdom.

Hoewel in de fysieke toestand geen verbetering meer valt te verwachten, is hij nog helder van geest, en wil de bisschop “in de mate van het mogelijke” zijn werkzaamheden blijven voortzetten, aldus de gezondheidsupdate.