<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Kerk in Nederland

Valkenburgse pastoor na watersnood: ‘We zijn allemaal verantwoordelijk voor de schepping’

Selinde van Dijk-Kroesbergen 20 september 2021
image
De Valkenburgse pastoor Herman Jansen zegt in tv-programma Kruispunt dat hij zich zorgen maakt om het klimaat. Foto: KRO-NCRV

Kolkende rivieren en modderstromen die complete huizen onder water zetten en over de grens vele doden veroorzaakten: volgens pastoor Herman Jansen hebben we te maken met een klimaatramp. Het tv-programma Kruispunt gaat hier vanavond uitgebreid op in.

In de aflevering Klimaat(on)gelovigen van 20 september brengen de programmamakers de watersnoodramp van afgelopen zomer in beeld. Ze laten de slachtoffers van de ramp aan het woord die op de ramp terugblikken.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Zo ook de Valkenburgse pastoor Herman Jansen. Hij zag het water van de rivier de Geul in rap tempo stijgen en uiteindelijk zijn kerk en pastorie binnenstromen. Het water kwam zelfs door de vloer omhoog. Maar de kerk verlaten wilde hij liever niet. Uiteindelijk was hij de laatste die geëvacueerd werd.

‘Ik maak me zorgen’

In de aflevering van Kruispunt vertelt de pastoor dat de ramp hem zijn ogen opende: “Deze ramp en ook die in België en Duitsland zet je aan het denken, ik maak me zorgen. Ik geef ook les op school en doop jonge kinderen. Dan zie ik die jonge mensen en dan denk ik wel wat gaat dit kind in haar leven meemaken? We hebben echt te maken met een klimaatramp, je kan het geen klimaatverandering meer noemen.”

image
Pastoor Herman Jansen was de laatste die geëvacueerd werd in Valkenburg. Foto: KRO-NCRV

De pastoor roept tot actie op. Immers, “we zijn allemaal verantwoordelijk voor de schepping.”

Klimaattop

Hij is hier niet alleen in. Op 4 oktober – het feest van Franciscus van Assisi – zullen religieuze leiders én wetenschappers uit de hele wereld, elkaar ontmoeten in het Vaticaan. In aanloop naar de VN-klimaattop die in november in Schotland wordt gehouden, willen de religieuze leiders met een slotverklaring een dringend beroep doen op het geweten van politici. Overigens zal paus Franciscus de VN-klimaattop hoogstwaarschijnlijk zelf ook kort bezoeken.

De motor achter de Vaticaanse klimaattop is de Nederlandse reclamemaker Mark Woerde. Hij zegt in de aflevering over de Vaticaanse top: “Religieuze leiders kunnen helpen om ook de morele kaart te trekken. Ze kunnen mensen aanspreken op hun verantwoordelijkheid. Alle geloven en geloofssystemen zien de natuur als heilig, zien het als hun plicht om Moeder Aarde te beschermen. 84% van de mensheid geeft aan gelovig te zijn, ze luisteren ook naar religieuze leiders, misschien minder in Nederland, maar zeker in veel landen in het buitenland wel.”

Een opdracht

Ook weerman en klimatoloog Reinier van den Berg juicht in Kruispunt het gezamenlijke optreden van de religieuze wereldleiders toe. Volgens hem is er geen tijd te verliezen. “Als christen voel ik dat we een opdracht hebben. Net als dat jij voor je eigen tuin zorgt en voor dat beetje waar jij verantwoordelijkheid voor draagt, zorg je er ook voor dat we de aarde mooier, beter of schoner doorgeven aan de volgende generatie.”

Kruispunt- Klimaat(on)gelovigen is maandag 20 september om 22.50 uur te zien bij KRO-NCRV op NPO 2.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.