<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Kerk in Nederland

Vastenbrief mgr. Smeets: kies de weg die God voor je uitzet

Peter Doorakkers 24 februari 2023
image
De Roermondse bisschop Harrie Smeets staat in zijn vastenbrief stil bij de beproeving van Jezus in de woestijn. Foto: John Peters - persdienst Roermond

Zoals Jezus in de woestijn verleid werd om zijn band met de Vader los te laten, zo wordt de moderne mens verleid om voor het gemakkelijke te kiezen en God te vergeten. Hij is echter ook geroepen om, net als Jezus, de verleiding te weerstaan, schrijft de Roermondse bisschop Harrie Smeets in zijn vastenbrief.

Smeets begint die met een quote van de Engelse schrijver Charles Dickens uit A Tale of Two Cities: “‘It was the best of times. It was the worst of times.’ Het was de beste en het was de slechtste van alle tijden. Nu is de situatie niet veel anders.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

Smeets reflecteert op de evangelielezing van komende zondag, de eerste zondag van de Veertigdagentijd. Jezus wordt door de duivel verleid in de woestijn, “de plek waar leven en dood met elkaar strijden” en “the best of times tot the worst of times” wordt.

Bekoringen in de woestijn

Met de drie bekoringen in de woestijn wordt Jezus verleid “om zijn eigen God te zijn, om de Schriften naar zijn hand te zetten en zijn eigen spoor te trekken. Anders gezegd: Jezus kreeg de verleiding voorgelegd om de band met de Vader los te laten en zijn macht uitsluitend te gebruiken voor zijn eigen verlangens en behoeften”.

Kiezen voor de gemakkelijkste tijd

Deze verleidingen zijn “van een andere orde dan de eenvoudige verleidingen die wij meestal voorgeschoteld krijgen in deze vastentijd”, schrijft Smeets. Toch “lijkt het op onze tijd. Ook wij worden steeds uitgedaagd om voor de gemakkelijkste, de beste, tijd te kiezen. Maar als wij daarbij God vergeten en van Hem losraken, kiezen we misschien wel net voor de slechtste tijd”.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

“Jezus bezweek niet voor de verleidingen, maar koos de weg die de Vader voor Hem had uitgezet. Ondanks al het lijden dat Hem te wachten stond, was dat de beste keuze die Hij kon maken. De komende weken gaan we op weg naar Pasen. Ook al moeten wij door een woestijn heen: ‘It is the best of times’.”

Lees hier de hele vastenbrief van bisschop Harrie Smeets.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.