<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Kerk in Nederland

Tot 400% hogere energierekening voor parochies in 2023

Francesco Paloni 5 oktober 2022
image
"Als pastoor ben ik nu meer bezig met kachels en kaarsen dan met mensen", zegt een parochiepriester deze week in Katholiek Nieuwsblad Foto: ANP – Rob Engelaar

Kerken moeten volgend jaar rekening houden met een stijging van de totale energierekening van drie- tot vierhonderd procent. Dat verwacht het inkoopcollectief Energie voor Kerken, waarbij zo’n 350 katholieke parochies zijn aangesloten.

De kerken die bij het collectief zijn aangesloten krijgen per 1 januari 2023 een nieuw energiecontract, laat adviseur Tom Peters weten.

Financieel in de problemen

“We hebben nu zo’n 75 procent van zowel de stroom als het gas ingekocht. Op basis van de voorlopige tarieven moeten kerken in ons collectief rekenen op een verviervoudiging van hun totale energiekosten ten opzichte van dit jaar.”

“Gezien de huidige omstandigheden kan dit voor veel kerken het kantelpunt zijn”

Peters heeft dagelijks contact met bestuursleden en pastoors. “De telefoon staat roodgloeiend. We krijgen zeer bezorgde telefoontjes en mailtjes van kerken die financieel echt in de problemen komen.” Daarnaast is de vraag naar verduurzaming en besparing enorm toegenomen, constateert hij.

Vieringen verplaatsen

Sommige parochies denken erover na om bepaalde kerken te sluiten, of vieringen naar zalen te verplaatsen, zegt Peters. Ook overwegen sommige kerken aan het aanbieden van online vieringen om de stijgende energiekosten het hoofd te bieden.

Meer lezen?

In Katholiek Nieuwsblad nr. 41 staat een uitgebreide reportage over de gevolgen van de energiecrisis voor parochies. Vrijblijvend kennismaken met KN? Vraag hier 3 gratis proefnummers aan!

“De kosten voor kerken nemen toe, terwijl de inkomsten afnemen. Gezien de huidige omstandigheden kan dit voor veel kerken het kantelpunt zijn”, vreest Peters.

Inkoop energie

Voor het komende jaar verwacht Energie voor Kerken over de gehele linie een flinke stijging van de energiekosten. Peters: “In 2022 hebben wij voor onze deelnemers voor 13 miljoen euro aan stroom en gas ingekocht. Dat wordt volgend jaar om en nabij de 70 miljoen.”

Energie voor Kerken is in 2006 opgericht door het Interkerkelijk Contact in Overheidszaken (CIO) en energieadviesbureau Hellemans Consultancy. Onder de 350 katholieke parochies die een contract hebben, zijn ook federaties die een groter gebied bestrijken.

Geloofsstromingen

Bij het inkoopcollectief zijn naast katholieke kerken in totaal dertig andere geloofsstromingen aangesloten die in het CIO vertegenwoordigd zijn. Kerken die niet bij Energie voor Kerken zijn aangesloten hebben zelf een contract met de leverancier.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.