<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Kerk in Nederland

Zeven tips voor Open Kloosterdag

Susanne Kurstjens 29 mei 2024
image
In het Emmausklooster in Velp kun je onder meer meer kennismaken met de vier kloosterbieren die in de kelders rijpen. Foto: Orde der kapucijnen

Op zondag 9 juni wordt voor de elfde keer de Open Kloosterdag georganiseerd. Bijna dertig kloosters doen eraan mee. Waar naartoe te gaan?

De Open Kloosterdag is een manier om mensen te laten kennismaken met het religieuze leven in ons land. Religieuzen willen die dag laten zien hoe zij hun leven in het klooster vormgeven en waarom een keuze voor zo’n leven niet ouderwets is, maar juist heel eigentijds. In vrijwel alle kloosters is er deze dag dan ook de mogelijkheid om mee te vieren, je te laten rondleiden door (een deel van) het klooster en vragen te stellen aan de zusters en broeders. Een aantal kloosters vult dit aan met extra activiteiten. We lichten er zeven uit:

Sing-along

De Zusters van Liefde in Tilburg bieden een middagprogramma aan dat wordt afgesloten met een ‘sing-along’-koorconcert in de kloosterkapel. Omdat er slechts plek is voor vijftig gasten, is inschrijven verplicht.

Speurtocht

Bij de Camillianen in Roermond kun je niet alleen de kloosterlingen ontmoeten en een bezoek brengen aan de kloosterkapel, maar door de dag heen ook een speurtocht doen waarin je vragen beantwoordt over het klooster en het bijbehorende zorghuis.

Titus Brandsma

In het karmelietenklooster in het Twentse Zenderen wordt de middag afgesloten met een gesprek over de heilige karmeliet Titus Brandsma. Wat bewoog hem, wat beweegt ons?

Kloosterbier proeven

Naast een lezing en een film over drie kapucijnen, zijn er in het Emmausklooster in Velp ook medewerkers van de Wilskracht Stadsbrouwerij aanwezig om te vertellen over de vier kloosterbieren die in de kelders van het klooster rijpen. Tegen betaling en enkel op inschrijving kan ook worden deelgenomen aan een bierproeverij.

Boekbinden

Kruisheer Edgard Claes is een internationaal vermaard kunstboekbinder met een eigen atelier in klooster Sint Agatha. Dit klooster bewaart de enige Nederlandse kloosterbibliotheek die sinds de middeleeuwen ter plekke bleef. Broeder Edgard geeft op Open Kloosterdag een lezing over zijn werk. Aanmelden is gewenst.

Djembé spelen

In het Missiehuis St. Jozef in Oosterbeek vindt een uitgebreid dagprogramma plaats met onder meer workshops Afrikaanse percussie. Veel van de missionarissen van Mill Hill die nu in Oosterbeek wonen, hebben namelijk in Afrika gewerkt en gewoond. In de djembéworkshop wordt de sfeer van Afrika onder meer opgeroepen met ritmes, vlaggen en kleding.

Kruidenwandeling

Niet alleen kun je op de Open Kloosterdag koffiedrinken met de broeders in Huijbergen, ook wordt er die dag tweemaal een kruidenwandeling gehouden en is er een rondleiding door de permacultuurtuin, een tuin die ecologisch duurzaam en stabiel is.

Een overzicht van alle deelnemende kloosters en hun programma’s is te vinden op de website van de KNR, de Konferentie Nederlandse Religieuzen.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.