fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Kerk in Nederland

‘Zo langzamerhand mijn favoriet’: de ‘bisschoppen van Brandsma’ over hun band met Titus

Selinde van Dijk-Kroesbergen 12 mei 2022
image
Een jonge Titus Brandsma. Zijn inzet voor de emancipatie van katholieken en die van de Friese taal en cultuur "gaan naadloos in elkaar over", zeg bisschop Ron van den Hout. Foto: CNS - Titus Brandsma Instituut

De bisdommen van Ron van den Hout (Groningen-Leeuwarden) en Gerard de Korte (Den Bosch) zijn onlosmakelijk verbonden met Titus Brandsma. “Hij behoort zo langzamerhand wel tot mijn favoriete heiligen.”

De in Oegeklooster bij Bolsward geboren Brandsma was immer een trotse Fries, maar bracht het grootste deel van zijn leven in het zuiden van Nederland door. Hij maakte zich hard voor de emancipatie van de katholieken én voor die van de Friese taal en cultuur.

Inspiratie uit Titus’ leven

“Dat gaat bij hem naadloos in elkaar over”, zegt Van den Hout, “bijvoorbeeld in zijn inzet om het Bonifatiusheiligdom hier in Dokkum te realiseren. Ik voel dat hij echt heeft gezocht naar de Friese identiteit en naar het eigen karakter van zijn provincie, en dat heeft verbonden met het religieuze.”

Beide bisschoppen komen aan het woord in een uitgebreid interview in de thema-editie over Brandsma die Katholiek Nieuwsblad deze week uitbrengt. Ze putten inspiratie uit het leven van de nieuwe heilige, en denken dat ook katholieken in de 21e eeuw veel van hem kunnen leren.

Thema-editie

Katholiek Nieuwsblad brengt een speciaal themanummer uit over Titus Brandsma, met interviews, essays en meer.

Vrijblijvend kennismaken met KN?
Vraag hier 3 gratis proefnummers aan!

Onder meer van Brandsma’s grote maatschappelijke inzet, stelt De Korte: “Dat die vanzelfsprekend bij het christelijk geloof hoort. Het geloof dat je viert in de Eucharistie, moet gestalte krijgen in je privéleven en het maatschappelijk leven. Ook nu moeten we ons dus inzetten om onze katholieke visie op een rechtvaardige samenleving niet te laten wegdrukken.”

Vasthoudend vanuit diep geloof

Van den Hout wijst op Brandsma’s standvastigheid, die leidde tot zijn arrestatie door de nazi’s en uiteindelijk tot zijn dood in Dachau.

“Sommige principes zaten bij Titus te diep om ze om opportunistische redenen los te laten. Hij had gemakkelijk de gevangenis in Scheveningen uit kunnen komen als hij wat gedraaid had, maar hij kon dat vanuit zijn innerlijke overtuiging niet. Hij was vasthoudend vanuit een diepgeworteld geloof. Dat vind ik bewonderenswaardig.”’

Lees het hele interview met de bisschoppen Ron van den Hout en Gerard de Korte in de speciale thema-editie over Titus Brandsma.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1