Een groeiend aantal jongeren en jongvolwassenen toont interesse voor de katholieke Kerk, bevestigen vrijwel alle Nederlandse bisdommen. Exacte aantallen zijn lastig te noemen, blijkt uit een rondgang. Wel is er sprake van voorzichtig optimisme.
Het gaat vaak om jongere mensen van 17 tot 35 jaar, meldt het aartsbisdom Utrecht. “In de ene parochie gaat het om vijf jonge mensen, in de andere parochie om acht en in nog een andere parochie om vijftien tot twintig”, zegt woordvoerder Roland Enthoven. De meeste jongeren die contact zoeken zijn niet gedoopt. Hun opleidingsniveau verschilt, maar de meesten van hen zijn hoogopgeleid, aldus Enthoven.
“Het zijn serieuze, gedreven mensen die duidelijk kiezen voor het instituut van de Kerk.” Het aartsbisdom pikt signalen op via pastoors en andere leden van pastorale teams. De “prille” ontwikkeling wordt in het aartsbisdom sinds de coronacrisis gesignaleerd. “Er is een voorzichtig optimisme”, aldus Enthoven.
Ook het bisdom Groningen-Leeuwarden merkt iets van de toeloop, laat woordvoerder Lammert de Hoop weten, al gaat het volgens hem “zeker niet om een toestroom”. Wel ziet hij een significante trend. “Jongeren zonder enige kerkelijke achtergrond zoeken ook toenadering tot de Kerk”, zegt hij.
“Daarnaast zien we jongeren met een protestantse achtergrond en jongeren met ouders van katholieke origine.” Volgens De Hoop hebben de jongvolwassenen – jonge tieners, scholieren of adolescenten – die contact zoeken geen duidelijke gemeenschappelijke motivatie.
Kennis of vertrouwdheid met het geloof is vaak niet aanwezig. “Wat inhoudelijk opvalt, is hun interesse voor met name orthodoxe rituelen en geloofsopvattingen.” Daarnaast speelt ook de instroom van katholieke migranten, katholieke internationale studenten en expats een rol, zegt De Hoop, vooral in grootstedelijke parochies.
“Voor een heropleving zijn de getallen nog te klein, maar het is ook te gemakkelijk om deze toeloop af te doen als een bevlieging”
Het bisdom Breda signaleert de ontwikkeling in verschillende steden. Het gaat veelal om jongeren en jongvolwassenen, zoals twintigers, laat woordvoerder Marc de Koning weten. “Ze komen meestal niet uit een gelovig nest en staan er dus helemaal blanco in. Sommigen zijn gedoopt, anderen niet. De culturele en etnische achtergronden zijn wisselend.
Over het algemeen zijn zij wel hoger opgeleid”, zegt De Koning. De toetreders hebben vaak existentiële geloofsvragen. “Opmerkelijk is dat ze veel op internet hebben gezocht en van alles hebben gelezen voordat ze de fysieke stap naar een kerk hebben gezet.”
“Tieners en jongeren zijn zoekende”, zegt bisschop Jan Hendriks van het bisdom Haarlem-Amsterdam. Hij noemt het een “hoopvol fenomeen” dat in het hele land te zien is. “Ik hoor dit van veel priesters.” In zijn bisdom bereiden groepen zich voor op het doopsel, laat vicaris-generaal Bart Putter weten. In de Sint-Bavokathedraal gaat het om zo’n dertig mensen, in Zaandam en in Hoorn telkens om tien personen. In de binnenstad van Amsterdam zijn er ongeveer 35 doopleerlingen.
Het gaat volgens Putter vooral om twintigers met sterk wisselende achtergronden. De beweging wordt sinds 2023 waargenomen en is in 2024 sterk gegroeid. “Met name veel jongere mensen melden zich uit het niets bij parochies.” Volgens Putter gaat het niet om een exact overzicht van het gehele bisdom. De aantallen zijn voorlopig en “van horen zeggen”.
“Het zijn serieuze, gedreven mensen die duidelijk kiezen voor het instituut van de Kerk”
Ook in het bisdom Den Bosch kloppen jongeren en (jong)volwassenen aan die contact zoeken met de Kerk, bevestigt Freek van Genugten. Het gaat soms om een enkeling, meldt de woordvoerder, maar vaak zijn het meerdere personen tegelijk. De bemoedigende signalen worden ook opgepikt door bisschop Gerard de Korte, die momenteel een rondgang maakt langs de dekenaten.
“Deze jongeren tonen een intens spiritueel verlangen”, zegt De Korte, al vindt hij het nog te vroeg om over deze ontwikkeling stellige uitspraken te doen. “Voor een opwekking of heropleving zijn de getallen nog te klein, maar het is ook te gemakkelijk om deze toeloop van jonge mensen af te doen als een bevlieging.”
Ook in het bisdom Rotterdam wordt het mogelijke fenomeen opgemerkt. “Zeker in steden zijn er relatief veel jongeren die actief contact zoeken of opnieuw zoeken naar verdere oriëntatie en meer informatie”, zegt Daphne van Roosendaal namens het bisdom. “Ze vragen ook om persoonlijke gesprekken, catechesecursussen en verdere geloofsvorming.”
Het bisdom Roermond ziet nog geen duidelijke signalen van een toeloop. “Volwassenen die toetreden tot de Kerk zijn er ons bisdom van oudsher maar heel weinig, omdat bijna iedereen als kind gedoopt is”, zegt perschef Matheu Bemelmans. “Afgezet tegen pakweg 25 jaar geleden zijn er nu zeker niet meer jongeren.”
In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.
Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.
Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.