fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Kerk in Nederland

Zoetermeerse priester zonder medeweten bisschop op CDA-lijst; ziet zelf geen kwaad

Luuk van den Einden 23 december 2022
image
Pastoor Ad van der Helm staat op de CDA-advieslijst voor de Eerste Kamer. Zijn bisschop was vooraf niet op de hoogte van zijn kandidatuur.

Hoewel priesters niet politiek actief mogen zijn, staat priester Ad van der Helm op de CDA-advieslijst voor de Eerste Kamer. Zijn bisschop was daarvan niet op de hoogte.

Van der Helm, die naast hoofddocent kerkelijk recht aan de universiteit in Leuven ook pastoor van de Heilige Nicolaasparochie in Zoetermeer is, staat op de vijftiende plek van de advieslijst die het CDA vorige week publiceerde. De kans dat de priester na de provinciale statenverkiezingen van 2023 een van de 75 senaatzetels zal bekleden, is dan ook verwaarloosbaar klein.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Van der Helm, die anderhalf jaar geleden lid werd van het CDA, lijkt ook niet te rekenen op een plek in de Eerste Kamer. Aan Nederlands Dagblad legt hij uit dat hij partijlid is geworden omdat hij vond “dat er binnen het CDA nagedacht moest gaan worden over de christelijke wortels van de partij en hoe je die politiek vertaalt”.

‘Geen burgerlijke macht’

Naar eigen zeggen is de priester “in gesprek” met het Wetenschappelijk Instituut van het CDA. Hij heeft een lezing over de pauselijke broederschapsencycliek Fratelli Tutti gehouden voor partijmedewerkers en opende eerder deze maand het congres van jongerenorganisatie CDJA.

Opvallend is dat het voor priesters volgens het kerkelijk recht “verboden is openbare ambten te aanvaarden die deelname aan de uitoefening van de burgerlijke macht met zich meebrengen”. Van der Helm is van mening dat een positie op de kieslijst hier niet onder valt, laat hij weten.

“Het verbod gaat om publieke ambten zoals wethouder of minister, maar als Eerste Kamerlid draag je geen uitvoerende macht, zo interpreteer ik het”, zegt hij. “Gelet op de plek waarop ik sta, is dat ook niet aan de orde.”

Bisschop niet op de hoogte

Daarnaast blijkt dat bisschop Hans van der Hende, onder wiens bisdom Van der Helms parochie valt, niet op de hoogte was van de CDA-kandidatuur van de priester. “De bisschop wist niet van de plannen van pastoor Van der Helm en heeft in de krant erover gelezen”, laat woordvoerder Daphne van Roosendaal weten. “De bisschop wil eerst zelf bij gelegenheid hierover contact hebben met pastoor Van der Helm.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

Volgens Van der Helm klopt het dat hij de bisschop niet heeft ingelicht over zijn kandidatuur; toestemming daarvoor vragen, was volgens hem ook niet verplicht. “De bisschop weet dat ik in Den Haag maatschappelijk actief ben”, legt hij uit. “Als deze kwestie in een nieuwe fase komt, zou ik dat met hem overleggen. Ik zou dit namelijk graag met steun van de bisschop doen.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.