<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Kerk in Nederland

‘Zuinigheid loont’: Impact energiecrisis op parochies lijkt mee te vallen

Francesco Paloni 9 februari 2023
image
Parochies hebben zich aan de stijgende energieprijzen aangepast, onder meer door de thermostaat wat lager te zetten. Dit lijkt op dit moment nog geen negatieve impact te hebben op zaken als kerkbezoek en financiën. Foto: Bisdom Roermond

Nederlandse parochies merken nog weinig van de energiecrisis, leert een rondgang langs verschillende bisdommen. Kerken hebben zich in rap tempo aangepast om de energiekosten terug te dringen en kerkgangers lijken een koudere kerk voor lief te nemen. “Iedereen heeft begrip voor de situatie.”

Parochies halen opgelucht adem nu een strenge winter uitblijft en de energieprijzen tegen alle verwachtingen in dalende zijn. En er is meer goed nieuws. Kerkgemeenschappen namen verregaande maatregelen om het energieverbruik terug te dringen. Dit lijkt op dit moment nog geen negatieve impact te hebben op zaken als kerkbezoek en financiën.

Slag om de arm

Vicaris-generaal René Maessen houdt nog wel een slag om de arm. De financiële gevolgen van de energiecrisis moeten nog zichtbaar worden, zegt de tweede man van het bisdom Roermond. Maar als bijna overal de verwarming lager is gezet, zou dit wel eens voordelig kunnen uitpakken voor de eindrekening, redeneert hij.

“Als je niet gestookt hebt, is het zeker voordeliger dan als je dat wel hebt gedaan. In die zin zou het zelfs een plusje kunnen opleveren.”

Alternatieven

Parochies in zijn bisdom hebben zoals elders in het land gezocht naar alternatieven, zoals vieren in kleinere kapellen of zalen. “Ik denk dat alle kerken de kraan wel dichtgedraaid hebben”, zegt Maessen. “Behalve met de feestdagen, toen was men erg gastvrij. Daarnaast is er veel begrip bij de mensen.”

Meer lezen?

Het complete artikel is te lezen in Katholiek Nieuwsblad nr. 6. Vrijblijvend kennismaken met KN? Vraag hier 3 gratis proefnummers aan!

In het aartsbisdom Utrecht ziet pastoor André Monninkhof dat de schade van de inflatie en de energiecrisis vooralsnog binnen de perken blijft. De elf kerken die onder zijn hoede vallen, hebben zelf bepaald hoe ze het beste konden inspelen op de stijgende energieprijzen.

Monninkhof merkt nog niet dat er door maatregelen als het terugdraaien van de thermostaat en uitwijken naar kleinere ruimtes, minder mensen naar de kerk komen. “Dat was anders tijdens de pandemie. Door corona hebben we toch mensen verloren.

Uitzonderingen

Toch laat de energiecrisis niet alle parochies ongemoeid. Dat merkt Douwe van der Werf (68), penningmeester van de Nossa Senhora da Paz-parochie in Rotterdam. Deze is gericht op Portugeessprekende migranten en trekt voornamelijk mensen met een Kaapverdiaanse achtergrond. Met zo’n vierhonderd zondagse kerkbezoekers gaat het om een bloeiende parochie in het bisdom.

Maar juist het terugdraaien van de thermostaat leidt tot een daling van het kerkbezoek, constateert Van der Werf. Dat heeft in dit geval een culturele oorzaak. “De thermostaat staat bij ons op 17 graden. Voor mij als Fries is dat acceptabel, maar voor veel oudere Kaapverdianen zou het een paar graden hoger mogen.”

Landelijke impact

Volgens Van der Werf komt zo’n tien procent van de parochianen niet meer naar de vieringen omdat ze het te koud vinden. Hij hoopt hen in de loop van het voorjaar weer terug te zien.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Wat landelijk de impact van de energiecrisis is, kan woordvoerder Anna Kruse van de Nederlandse kerkprovincie nog niet zeggen. “Wij hebben er nog geen zicht op en horen alleen de signalen van grote zorgen om de gestegen kosten.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.