fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Kerk in Uruguay: ‘laat Kerstmis weer Kerstmis heten’

KN Redactie 28 november 2016
image
"Kerstmis met Jezus" zo benadrukt de katholieke Kerk in Uruguay met haar nieuwe campagne (Beeld campagnemateriaal icm.org.uy).

Kerstmis heet in Uruguay officieel ‘Dag van het gezin’. De Kerk is nu een campagne gestart om “de authentieke betekenis van dit feest weer terug aan een land dat het niet bij de naam wil noemen”.

In het Zuid-Amerikaanse land waar bijna de helft van de bevolking katholiek is, wordt Kerstmis natuurlijk gewoon gevierd. Door de regering wordt het feest echter officieel niet zo genoemd, vanwege de scheiding van Kerk en staat, zo vertelt Daniel Kerber, vicaris van het aartsbisdom Montevideo, aan de Italiaanse krant La Stampa.

‘Week van het toerisme’

Als gevolg van de scheiding van Kerk en staat, werden kerkelijke feesten in 1919 officieel “geseculariseerd”, zo zegt Kerber in een interview. Zo staat de Goede week in Uruguay officieel bekend als “de Week van het toerisme” en is Kerstmis de “Dag van het gezin”.

De Uruguayaanse Kerk is nu een campagne gestart om Kerstmis onder de eigenlijke naam weer terug te krijgen op de officiële kalender en het feest weer te laten draaien om waar het eigenlijk om gaat: ‘Jezus in het centrum’ staat er op de website van het aartsbisdom Montevideo.

Rozenkransgebed

Daarvoor zijn verschillende initiatieven ontwikkeld voor de Advent. Een daarvan is het bidden van de Rozenkrans op vier belangrijke plekken in de hoofdstad Montevideo. Ook is een speciaal doek ontworpen met een afbeelding van de Heilige Familie en het opschrift ‘Kerstmis met Jezus’. Het wordt verspreid onder parochies en scholen om buiten op te hangen.

Daarnaast worden boekjes met gebeden verspreid onder gezinnen en worden alle gelovigen uitgenodigd om een “werk van barmhartigheid” te doen tijdens de Advent.

Zegen van de paus

De campagne heeft de zegen gekregen van paus Franciscus die er in Rome over sprak met de aartsbisschop van Montevideo, kardinaal Daniel Sturla. De paus ondersteunt de campagne, zo zei Sturla bij terugkeer in Uruguay, “waarmee we proberen de authentieke betekenis van dit feest weer terug te geven aan een land dat het niet bij de naam wil noemen”.

Op 2 december zal de president van het Zuid-Amerikaanse land, Tabaré Vazquez, in audiëntie ontvangen worden door paus Franciscus. Mogelijk zal ook deze campagne dan ter sprake komen. (KN/La Stampa)