fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Kerk roept India en Pakistan op het hoofd koel te houden

KN Redactie 26 februari 2019
image
Pakistaanse christenen in gebed CNS Photo - Shahzaib Akber, EPA

De Pakistaanse bisschop Samson Shukardin heeft India en Pakistan opgeroepen escalatie te voorkomen na twee recente incidenten die doden eisten. Hij riep op tot gebed voor de slachtoffers “en voor vrede tussen India en Pakistan”.

De bisschop van Hyderabad deed dit in gesprek met de Vaticaanse missiepersdienst Fides. Zijn oproep volgt op een aanslag in Kashmir, op 14 februari, waarbij 42 Indiase soldaten omkwamen. India voerde daarop een aanval op Pakistaans grondgebied uit, naar eigen zeggen op een “trainingskamp voor militante extremisten”.

Volgens het Indiase ministerie van Buitenlandse Zaken werden daarbij “driehonderd terroristen gedood” van de jihadistische groep Jaish-e-Mohammed. Die groep, in India opgericht maar ook in Pakistan gevestigd, eiste de aanslag van 14 februari op. Het was voor het eerst sinds de Indiaas-Pakistaanse oorlog van 1971 dat India een aanval op Pakistaans grondgebied uitvoerde.

“Laten wij bidden voor de slachtoffers en bidden voor vrede tussen India en Pakistan”
- Bisschop Samson Shukardin

“Wij veroordelen de terroristische aanvallen in Kashmir, maar ook iedere gewapende reactie”, zei bisschop Shukardin. “We vragen God om harten en mensen te veranderen om iedere daad te stoppen die tot oorlog zou kunnen leiden. Laten wij bidden voor de slachtoffers en bidden voor vrede tussen India en Pakistan.”

“Beide landen”, vervolgde de bisschop, “India en Pakistan, moeten elkaar respecteren en moeten realistisch zijn, elkaar begrijpen en samenwerken voor het goede: in plaats van elkaar te bedreigen, moeten de leiders van beide landen werken en prioriteit geven aan het handhaven van de vrede.” Hij vroeg beide landen de crisis op te lossen door middel van onderhandelingen “in plaats van elkaar te beschuldigen”.

Ruzie over Kashmir

India beschuldigt Pakistan ervan bij de aanslag in Kashmir betrokken te zijn. De Pakistaanse premier ontkent betrokkenheid van zijn land en wil een onderzoek steunen. Kashmir ligt in het grensgebied van India en Pakistan. Al sinds de splitsing van 1947 die leidde tot de stichting van beide landen, liggen ze met elkaar overhoop over de zeggenschap over het gebied.