<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Kerk rouwt na ‘beestachtige’ aanslagen Sri Lanka

KN Redactie 22 april 2019
image
Geestelijken in de Sint-Sebastiaankerk in Negombo, een van de kerken die op Eerste Paasdag door een bomaanslag getroffen werd. CNS Photo - Reuters

Kerkelijke leiders, onder wie paus Franciscus, hebben met gebed en medeleven gereageerd op de serie bomaanslagen die op paaszondag kerken en hotels in Sri Lanka troffen.

Het dodental is volgens de NOS inmiddels opgelopen tot 290. Daarnaast raakten volgens de omroep ongeveer vijfhonderd mensen gewond. Volgens de Sri Lankaanse overheid zijn de aanslagen gepleegd door leden van de radicale moslimgroepering NJT.

Aanslagen zijn ‘beestachtig en onmenselijk’

De aartsbisschop van Colombo, kardinaal Malcolm Ranjith, sprak van een “zeer, zeer trieste dag voor ons allen”. Hij lastte alle verdere paasvieringen in het district Colombo, waar een van de getroffen kerken staat, af.

Hij drukte zijn “diepste verdriet en medeleven” uit “met al die onschuldige gezinnen die iemand verloren hebben, en ook met diegenen die gewond zijn geraakt en berooid achterblijven”. Hij omschreef de aanslagen als “beestachtig en onmenselijk”.

“Ik veroordeel naar het uiterste van mijn vermogens deze daad die de mensen zo veel dood en lijden heeft gebracht”, aldus de kardinaal. Hij vroeg om een krachtig, onafhankelijk onderzoek om de daders te vinden.

Reactie paus Franciscus

Paus Franciscus sprak zondag op het Sint-Pietersplein over de aanslagen. Aan het slot van zijn paasboodschap Urbi et Orbi zei hij dat de aanvallen “rouw en verdriet” over de Sri Lankaanse bevolking hebben gebracht. “Ik wil mijn liefdevolle nabijheid bij de christelijke gemeenschap uitdrukken, die werd getroffen toen zij in gebed bijeen was, en bij alle slachtoffers van zulk wreed geweld.”

“Ik vertrouw allen die zo tragisch gestorven zijn aan de Heer toe”, vervolgde de paus, die toevoegde te bidden voor de gewonden en allen die onder de aanvallen lijden.

Maandag, bij het regina coeli-gebed op het Sint-Pietersplein, herhaalde de paus te bidden voor de doden en gewonden. Ook riep hij iedereen op “niet te aarzelen deze dierbare natie alle noodzakelijke hulp te bieden. Ik hoop ook dat iedereen deze terreurdaden, onmenselijke daden, die nooit te rechtvaardigen zijn, zal veroordelen”.

‘De hoop die we vinden in de Verrijzenis’

De voorzitter van de Amerikaanse bisschoppenconferentie, kardinaal Daniel Dinardo, noemde de aanslagen “een groot kwaad”. Hij zei in een verklaring namens de Amerikaanse bisschoppen dat zij bidden voor de slachtoffers en hun families. “En we verenigen ons met alle mensen van goede wil in het veroordelen van deze terreurdaden.”

“Dit kwaad kan de hoop niet overwinnen die we vinden in de Verrijzenis van onze Verlosser. Moge de God van hoop die zijn Zoon heeft doen verrijzen, alle harten vullen met het verlangen naar vrede.”

“Ik ben de christelijke gemeenschap nabij, die werd getroffen toen zij in gebed bijeen was”
- Paus Franciscus

Zondagochtend gingen kort voor negen uur bommen af in twee katholieke kerken waar juist de paasmis bezig was. Een van de aanslagen was gericht op het heiligdom van Sint-Antonius in Colombo, de bekendste katholieke kerk van Sri Lanka. De andere aanval was gericht op een kerk in Negombo, niet ver van Colombo.

Op hetzelfde moment werd ook een evangelische kerk aangevallen, gelegen in de stad Batticaolo aan de Sri Lankaanse oostkust. Dezelfde ochtend nog vonden aanvallen plaats op drie hotels in Colombo. Op zondagmiddag werden nog een hotel en een huis aangevallen.

Nederlandse vrouw omgekomen

Verschillende media melden dat bij de aanvallen ook een aantal buitenlanders omkwam. De NOS meldt dat onder hen een 54-jarige Nederlandse vrouw is. Volgens de omroep kan de Nederlandse ambassade in Colombo niet uitsluiten dat er nog meer Nederlandse slachtoffers zijn.

Christenen zijn minderheid in Sri Lanka

De overheid heeft in reactie op de aanvallen een avondklok ingesteld. Scholen blijven in ieder geval tot dinsdag dicht en de universiteiten in het land zijn tot nader order gesloten.

Hoewel de Sri Lankaanse burgeroorlog in 2009 eindigde, gaat het eiland nog altijd gebukt onder periodiek geweld.

Meer dan 70% van de 21 miljoen Sri Lankanen is boeddhist. Ongeveer 13% is hindoe, 10% moslim en minder dan 8% is christen. Van de Sri Lankaanse christenen is veruit het grootste deel katholiek. (Catholic News Service/AsiaNews)

De Sint-Sebastiaankerk in Negombo is een van de kerken die op Eerste Paasdag door een aanslag werd getroffen. Klik op de pijltjes voor meer foto's. (CNS Photo - Reuters)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.