Een door de Tjechische bisschoppenconferentie uitgegeven weekblad heeft een column van kardinaal Dominik Duka van Praag geweigerd af te drukken.
De zaak is brisant omdat Duka tevens voorzitter van de Tjechische bisschoppenconferentie is. De kardinaal publiceerde zijn tekst vervolgens op zijn eigen blog.
Hij waarschuwt hij onder meer voor bagatellisering van terroristische aanslagen als het werk van psychopaten en gefrustreerde eenlingen. “Wie over de ware achtergronden zwijgt of liegt draagt daarmee bij aan de zelfmoord van onze beschaving”, aldus Duka.
In navolging van paus Franciscus waarschuwt hij islam en islamitisch extremisme niet gelijk te stellen. Tegelijkertijd nuanceert hij de vergelijking die de paus maakte tussen de islamitische expansiedrift en Jezus’ opdracht de wereld te evangeliseren. Volgens Duka is er een wezenlijk verschil tussen het evangelie verkondigen en de wereld veroveren.
Net zoals paus Franciscus waarschuwt de kardinaal voor een “onverstandige” opname van vluchtelingen en voor begrip voor terroristen. “Ik zou in dezen alle mensen van goede wil willen oproepen meer voor de slachtoffers van terreur te bidden dan uitvluchten en excuses voor terroristen te zoeken.”
Volgens de hoofdredacteur van Katolycki Tydenik zou het conflict niet meer zijn dan een storm in een glas water. Maar volgens anderen is het een openlijke confrontatie tussen de Tjechische primaat en een deel van zijn gelovigen.
Die verwijten Duka dat hij op een reeks punten roomser dan paus Franciscus zou zijn. Zij storen zich eraan dat hij met zijn vermaning steun lijkt te geven aan president Milos Zeman, die tegen de opname van islamitische vluchtelingen in Tjechië is.
In zijn blog spreekt Duka zich uit voor een dialoog met de islam, maar vraagt hij zich af hoe die vorm moet krijgen als binnen de eigen Kerk een open dialoog al niet mogelijk lijkt zonder ogenblikkelijk te worden verketterd.
In de reactie van de Tjechische bisschoppenconferentie op de moord op de 86-jarige Franse priester Jacques Hamel signaleerde Duka dat afgelopen jaar in Frankrijk meer dan 600 aanvallen hebben plaatsgevonden op kerken, kapellen en synagogen. “Dat is een stijging van 80% ten opzichte van 2013”, aldus Duka. “Deze aantallen zijn veelzeggend tegen de achtergrond dat jaarlijks wereldwijd meer dan 100.000 christenen omwille van hun geloof gevangen, gemarteld en vermoord worden.” (KN)