<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Kerkelijke onenigheid over Maria-verschijningen op Filipijnen

KN Redactie 10 juni 2016
image

Ramon Arguelles, aartsbisschop van Lipa (Filipijnen) blijft ondanks de afwijzing door de Congregatie van de Geloofsleer geloven in de Maria-verschijningen van 1948.

Hij heeft hierover geen direct contact gehad met kardinaal Gerhard Ludwig Müller, de prefect van de Congregatie, en overweegt zich nu rechtstreeks tot paus Franciscus te wenden, zegt hij tegen de website Spirit Daily.

Middelares aller genaden

Arguelles heeft pas in september 2015 de verschijningen als “geloofwaardig” betiteld en de verering van ‘O.L. Vrouw, middelares aller genaden’ in de Karmel van Lipa aanbevolen. De Congregatie heeft zijn besluit echter enige dagen geleden met een afwijzing ontkracht.

Ongerijmdheden

Een door het aartsbisdom Lipa ingestelde onderzoekscommissie heeft in 1951 besloten dat de verschijningen niet echt zijn. De Congregatie heeft deze beslissing nu bekrachtigd. In gesprek met de Spitit Daily wijst aartsbisschop Arguelles echter op enige ongerijmdheden in dit onderzoek.

Vernietigd

De commissie zou op aanwijzing van de toenmalige nuntius in Manila ingesteld zijn. Deze stond echter van begin af aan al afwijzend tegenover de echtheid van de verschijningen. De commissie heeft de zieneres, een novice van de karmelietessen, niet eens gehoord. Later werd beweerd dat dagboeken van de novice en ander materiaal door tegenstanders van de verschijningen vernietigd waren.

Paus Franciscus

De aartsbisschop is bereid het besluit van de Congregatie voor de Geloofsleer te aanvaarden, ook al hij zelf overtuigd is van de echtheid van de verschijningen. Mgr. Arguelles is er ook van overtuigd dat paus Franciscus van de zaak niets weet. De beslissing van de Congregatie zou weerspreken wat Franciscus zelf gelooft, meent Arguelles. Daarom overweegt hij zich rechtstreeks tot de paus te wenden. (KN/Kath.net)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.