De verwarring rond de pauselijke brief ‘Misericordia et misera’ vormt een “vernietigende aanklacht” tegen de medewerkers van de paus.
Wereldwijd is de bepaling rond de vergeving van abortus opgevat als een eerste stap naar aanvaarding van abortus door de rooms-katholieke Kerk.
Deze “totaal onnodige verwarring” valt volgens Condon niet de paus te verwijten, maar wel zijn naaste medewerkers die moeten zorgen dat diens documenten “pastoraal, juridisch en theologisch coherent zijn”.
De “goedgeklede monsignori die rond het vaticaan zweven” hebben zich deze week “van hun slechtste kant laten zien”, aldus Condon.
Maandag verscheen de brief ‘Misericordia et misera’ (Barmhartigheid en ellende) die paus Franciscus schreef bij het einde van het Jaar van Barmhartigheid. Daarin staat letterlijk dat hij alle priesters de bevoegdheid geeft om de zware zonde van moedwillige abortus te vergeven. Die bevoegdheid was bij het begin en voor de duur van het Barmhartigheidsjaar gegeven. De paus voegde daaraan toe “zo krachtig als ik kan te herhalen dat abortus een zware zonde is omdat het een einde maakt aan een onschuldig leven.”
Talloze media interpreteerden deze pauselijke maatregel desondanks als een versoepeling van het abortusstandpunt van de Kerk.
De verwoording van deze passage is volgens Condon onjuist. “Gewoon, vermijdbaar en fundamenteel fout”. Hoewel dat “enorm frustrerend” is, aldus de kerkjurist, “betekent dat niet het einde van de wereld.” “Het is echter een vernietigende aanklacht tegen de mensen rond de paus, die niet in staat of niet bereid lijken te zijn om zelfs een minimum aan theologische en canonieke samenhang te garanderen van iets wat met de handtekening van de paus wordt gepresenteerd.”
Alle priesters, uitgezonderd degenen wier biechtbevoegdheid is ingetrokken, konden altijd al de zware zonde van abortus vergeven, aldus Condon. Nieuw was dat de paus alle priesters voor het Barmhartigheidsjaar ook de volmacht gaf te ontslaan van de aan abortus verbonden kerkelijke straf van excommunicatie. Deze volmacht is nu door de paus blijvend gemaakt.
Het doel van de curie is de paus te helpen zijn verlangens in praktijk te brengen. “Dat betekent dat als hij zegt ‘ik wil dat iedere priester in het Jaar van Barmhartigheid en daarna in geval van abortus kan handelen’, zijn lakeien geacht worden in actie te komen en een tekst voor te bereiden over wat er precies moet gebeuren”, aldus Condon. “Dat moet wat verder gaan dan simpel copy-pasten van het originele pauselijke memo.”
Omgekeerd betekent de pauselijke brief niet dat de absolutie voor een abortus die vrouwen of andere betrokkenen die vóór het Barmhartigheidsjaar hebben ontvangen niet geldig zou zijn of de straf niet zou zijn opgeheven. “Een tragische en vermijdbare angst die meer dan een paar vrouwen vandaag heeft geraakt”, aldus Condon.
“Kerkelijk recht mag momenteel in bepaalde kringen erg uit de tijd lijken”, stelt de kerkjurist, “deze situatie benadrukt zijn essentiële dienst van helderheid en precisie ten behoeve van de gelovigen. Degenen rond de paus zouden hem en de Kerk beter dienen door zich dat
In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.
Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.
Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.