fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Kerkjurist over De Kesel: dit ruikt naar machtsmisbruik

KN Redactie 22 juni 2016
image
Volgens velen is de opheffing van de priesterfraterniteit in Brussel gericht tegen de voormalige aartsbisschop mgr. Léonard, die aan de wieg ervan stond.

“Aanpassen of opkrassen.” Zo omschrijft de Vlaamse krant De Standaard het ultimatum dat het aartsbisdom Mechelen-Brusselen stelt aan de seminaristen van de Broederschap van de Heilige Apostelen.

Onder de kop ‘De Kesel trekt stekker uit project voorganger’ en ‘Alles wat aan Léonard herinnert, moet verdwijnen’ geeft de Vlaamse krant een duidelijke interpretatie van de ingreep door mgr. De Kesel. Het spreekt zelfs van een “symbooldossier”.

‘Collegiaal’

De actie van De Kesel lijkt volgens De Standaard duidelijk gericht tegen het “geesteskind” van zijn voorganger mgr. Léonard, die vorig jaar nog benadrukte dat zijn hart ligt bij het opleiden van jonge priesters. In de Sint-Katelijneparochie in Brussel, die erdoor opbloeide, konden ze dan ervaring opdoen. Daar komt deze maand dus een eind aan. Als reden geeft het aartsbisdom op “collegiaal” te willen zijn jegens omringende bisdommen, waaruit de Broederschap priesterkandidaten zou wegzuigen.

‘Juiste beslissing’

Het besluit, dat in het buitenland veelal met gefronste wenkbrauwen wordt opgemerkt, is in België zelf door de kerkelijke pers begroet. Luk Vanmaercke, hoofdredacteur van het grote kerkblad Kerk en Leven, twitterde zelfs: “Aartsbisschop De Kesel zet punt achter lastige erfenis van zijn voorganger. Moedige en juiste beslissing.” Geert De Kerpel, hoofdredacteur van Tertio, drukt zich behoedzamer uit, maar noemt de argumentatie van het aartsbisdom “valabel”. En “Je kan geen eieren bakken zonder schalen te breken.”

‘Haken en ogen’

Gewone gelovigen reageren in de sociale media echter kritisch en vaak ronduit boos. Zij worden ondersteund door de Vlaamse kerkjurist prof. Kurt Martens die de ingreep van het aartsbisdom tegenover De Standaard “een merkwaardige actie” noemt. Volgens hem hangt de motivering ervoor “met haken en ogen aan elkaar”.

Afrekening

We leven, aldus Martens, nu eenmaal in een geglobaliseerde wereld. “Trek die redenering door en er mogen geen Nederlandse priesters in België aan de slag. Of Antwerpse priesters in Limburg.” Martens ziet zonder meer een afrekening met Léonard. “Alles wat aan Léonard herinnert, moet verdwijnen. Dit ruikt naar machtsmisbruik. Het zou kunnen dat monseigneur De Kesel een hete zomer wacht.” Met dit laatste doelt Martens op het brede verzet bij de gelovigen. (KN/De Standaard)