<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Katholieke en orthodoxe kerkleiders smeken patriarch Moskou: beweeg Poetin tot vrede

Junno Arocho Esteves - CNS 4 maart 2022
image
Patriarch Kirill van Moskou en president Poetin in 2019. Leiders van verschillende Kerken - waaronder Oekraïense orthodoxen die Kirill als hun geestelijk leider beschouwen - willen dat de patriarch bij Poetin aandringt op snelle beëindiging van de oorlog. Foto: CNS Photo - Shamil Zhumatov, Reuters pool

Katholieke en orthodoxe kerkleiders in Europa hebben een beroep gedaan op de Russisch-orthodoxe patriarch van Moskou, Kirill. Ze dringen er bij hem op aan president Poetin ervan te overtuigen de oorlog in Oekraïne te beëindigen.

De waarnemend secretaris-generaal van de Wereldraad van Kerken (WCC), de Roemeens-orthodoxe priester Ioan Suaca, publiceerde woensdag een open brief aan Kirill. Daarin schrijft hij dat hem veel gevraagd is om de patriarch te vragen “te bemiddelen zodat de oorlog gestopt en het lijden beëindigd kan worden”.

Hoop op vreedzame oplossing

“In deze tijden van hopeloosheid, kijken velen naar u als degene die een teken van hoop op een vreedzame oplossing kan brengen”, aldus Sauca.

“Ik schrijf Uwe Heiligheid als waarnemend secretaris-generaal van de WCC maar ook als orthodox priester. Alstublieft, verhef uw stem en spreek namens de lijdende broeders en zusters, van wie de meesten ook trouwe leden van onze orthodoxe Kerk zijn.”

‘Orders weigeren is nu morele plicht’

De voorzitter van de Poolse bisschoppenconferentie, aartsbisschop Stanislaw Gadecki, zei iets soortgelijks. Hij riep de Russische patriarch op “een beroep op Vladimir Poetin te doen om de zinloze oorlogvoering tegen het Oekraïense volk te stoppen”.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

In de woensdag door de Poolse bisschoppenconferentie gepubliceerde brief vraagt Gadecki Kirill ook om er bij Russische soldaten op aan te dringen “niet deel te nemen aan deze onrechtvaardige oorlog, om te weigeren bevelen uit te voeren die, zoals we al hebben gezien, tot vele oorlogsmisdaden leiden”.

“Orders weigeren op te volgen is in zo een situatie een morele plicht”, schrijft de Poolse aartsbisschop.

Evangelie van vrede

De Duitse kardinaal Reinhard Marx van München en Freising deed vorige week al een publieke oproep aan patriarch Kirill.

Tijdens een viering in de Oekraïens-katholieke kathedraal in München zei hij: “Ik smeek de patriarch van Moskou zijn invloed op deze president uit te oefenen, zodat de oorlog kan worden beëindigd, zodat de wapens neergelegd kunnen worden.”

Bisschoppen, voegde hij toe, zijn geen politici, “maar we hebben de missie en de plicht het Evangelie van vrede te verkondigen, in het bijzonder aan degenen die denken dat zij geweld en terreur kunnen gebruiken om politieke doelen te bereiken”.

Kritiek op patriarch Moskou

Hoewel Kirill heeft gebeden voor de veiligheid van burgers en een snel einde aan de gevechten, heeft hij kritiek gekregen. Die richt zich op zijn nauwe band met Poetin en zijn gebrek aan steun voor Oekraïnes onafhankelijkheid en territoriale integriteit.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Drie dagen na het begin van de Russische invasie zei de patriarch tijdens een goddelijke liturgie: “Wij moeten ons niet laten uitlachen door donkere en vijandige externe krachten; wij moeten alles doen om de vrede tussen onze volkeren te handhaven en tegelijk ons gezamenlijk historisch vaderland beschermen tegen alle acties van buitenaf die deze eenheid kunnen vernietigen.”

Gesneuvelden repatriëren

De uitspraak riep een onmiddellijke reactie op van metropoliet Epiphanius van Kiev, hoofd van de onafhankelijke Oekraïens-orthodoxe Kerk. Hij zei dat de patriarch meer bezig leek met “het bezig houden van Poetin en het Russische leiderschap” dan met zorgen voor het Oekraïense volk, “waarvan sommigen u voor de oorlog als hun herder beschouwden”.

“Het heeft dus geen zin om u te vragen iets effectiefs te doen om Ruslands agressie tegen Oekraïne onmiddellijk te doen ophouden”, aldus Epiphanius.

Als, vervolgde hij, de patriarch zich niet tegen de invasie zou kunnen uitspreken, dan zou hij op zijn minst moeten helpen om de lichamen van “meer dan drieduizend” Russische soldaten te repatriëren. Zij “betaalden met hun levens voor de ideeën van een ‘Groot Rusland’”.

‘De zonde van gewapende confrontatie’

De bisschoppensynode van de orthodoxe Kerk in Oekraïne die in volle eenheid is met Kirill en de Russisch-orthodoxe Kerk pleitte er bij de patriarch voor “een beroep te doen op het leiderschap van de Russische Federatie om de vijandigheden, die al in een wereldoorlog dreigen te veranderen, onmiddellijk te beëindigen”.

https://www.kn.nl/abonnementen/

De synode vroeg zowel Poetin als de Oekraïense president Volodymyr Zelensky “om al het mogelijke te doen om een einde te maken aan de zonde van een gewapende confrontatie tussen onze twee broedervolken, en het onderhandelingsproces te beginnen”.

Kloof tussen volkeren

“Deze verschrikkelijke oorlog heeft al een zware klap gegeven aan de banden tussen de Oekraïense en Russische volkeren. Als het bloedvergieten niet wordt gestopt, zal de kloof tussen onze volkeren er misschien voor altijd blijven.”

De synode moedigde het Oekraïense volk aan verenigd te blijven in de hoop dat “gezond verstand zal overwinnen en deze oorlog snel zal stoppen. Alleen in eenheid ligt onze kracht. Wij bidden de Heer de heersers te verlichten met het licht van zijn genade”.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.