<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Kerstboom op Sint-Pietersplein aangelicht

Catholic News Service 6 december 2019
image
De kerstboom en kerststal op het Sint-Pietersplein komen dit jaar uit Noord-Italië. CNS Photo - Paul Haring

De energiezuinige lampjes in de kerstboom op het Sint-Pietersplein werden donderdag aangezet. De bijna 26 meter hoge boom werd gekapt in de bossen in de Noord-Italiaanse regio Veneto. De kerstboom is versierd met zilveren en gouden ballen.

Levensgrote beelden

Ook de kerststal is opgezet. Die is dit jaar geheel van hout gemaakt, in de stijl van de traditionele huizen in de Noord-Italiaanse regio Trentino. In de stal staan 23 houten levensgrote beelden die het leven representeren in de dorpjes in de regio rond het jaar 1900.

Zo zijn er onder meer beelden neergezet van een houthakker die hout op een slee voorttrekt en van een kaasmaker. De gezichten van sommige beelden zijn gebaseerd op echte herders uit de regio, zoals een man die onlangs bij een ongeval om het leven kwam. Een deel van de beelden draagt kleding die generaties lang is doorgegeven en gedragen werd door lokale herders.

Kerststal als middel van verkondiging

Eerder op de dag had paus Franciscus een ontmoeting met delegaties uit beide regio’s. Hij bedankte hen voor de geschenken van de kerstboom en de kerststal.

Verwijzend naar zijn toespraak op de Eerste Zondag van Advent, zei hij dat de kerststal “een authentieke manier is om het Evangelie te verkondigen in een wereld die soms lijkt te zijn vergeten wat Kerstmis echt is en christelijke kenmerken uitwist om alleen die van triviale en commerciële aard te bewaren”.

De paus vroeg hen ook te bidden om Jezus te kunnen zien in de mensen die lijden en om de hulpbehoevenden terzijde te staan.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.