<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Klokken Friezenkerk Rome zullen in november weer klinken

Peter Doorakkers 27 augustus 2019
image
Zicht op het interieur van de Friezenkerk Foto: Friezenkerk

De historische klokken van de Romeinse Friezenkerk worden gerestaureerd. Als alles volgens plan verloopt, zijn ze op 24 november voor het eerst sinds jaren weer te horen.

De restauratie is mogelijk gemaakt door een schenking van de Abe Bonnema-stichting uit Leeuwarden, meldt de stichting Vrienden van de Friezenkerk.

Op een steenworp van de Sint-Pieter

De kerk van Santi Michele e Magno, zoals de Friezenkerk officieel heet, ligt op een steenworp afstand van de Sint-Pietersbasiliek. Sinds 1987 is de twaalfde-eeuwse kerk in gebruik bij de Nederlandse gemeenschap in Rome.

Daarmee wordt een oude traditie voortgezet. Al in de Middeleeuwen trok de kerk pelgrims uit gebieden die nu tot Nederland behoren.

In slechte staat

De kerk zelf en de bovengelegen ontvangstruimte werden eerder al gerestaureerd. De historische klokken echter, waren al tientallen jaren niet meer in gebruik. Het houtwerk van de ophanging was vergaan en het luidmechanisme verkeert in slechte staat.

Het gaat om twee kleine bronzen klokken, die in 1757 en 1768 werden gegoten. De kleinste van de twee heet Michael en Magnus, naar de patroonheiligen van de kerk; de grootste van de twee heet Maria.

image
De klokkentoren van de Friezenkerk Foto: wikipedia.org - CCBY Dolfkalenders

De Nederlandse klokkenexpert Sjoerd van Geuns maakte in opdracht van de Vrienden van de Friezenkerk een restauratieplan. Nadat werd vastgesteld dat de klokkentoren stabiel genoeg is, werd dat plan goedgekeurd door het kapittel van de Sint-Pieter, dat eigenaar is van de Friezenkerk.

Familiebedrijf uit Genua

Het eigenlijke werk wordt uitgevoerd door het familiebedrijf Trebino uit Genua. Dat verzorgt ook het onderhoud van de klokken van de pauselijke basilieken in Rome.

De klokken van de Friezenkerk zullen worden schoongemaakt en krijgen nieuwe klepels. De ophanging wordt vernieuwd en er komt een elektronische installatie voor het automatisch aanslaan van de klokken.

Abe Bonnema

De gerestaureerde klokken zullen op zondag 24 november feestelijk in gebruik worden genomen door de weduwe van Abe Bonnema.

De Abe Bonnema-stichting beheert de nalatenschap van de Friese architect Abe Bonnema (1926-2001). De stichting steunt projecten op het vlak van de architectuur en wetenschappelijk onderzoek naar prostaatkanker.

Mgr. Hurkmans rector Friezenkerk

De geestelijke zorg voor pelgrims die de Friezenkerk bezoeken, is sinds 2016 in handen van mgr. Antoon Hurkmans. De oud-bisschop van Den Bosch volgde pater Tiemen Brouwer o.p. op als rector van de kerk.

 

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.