<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

KN-columniste Anima Christi doet mee aan ‘Kijken in de ziel’: ‘Openhartig en respectvol gesprek’

KN Redactie 25 juli 2018
image
Moeder Anima Christi: "Ik vind het heel mooi dat vragen als ‘Bestaat God?’ en ‘Wie is de mens, wie ben ik als schepsel van God, Kind van God?’ weer op onze tv mogen klinken." (Foto: KN - Jan Peeters)

Als laatste in de NTR-serie Kijken in de ziel spreekt interviewer Coen Verbraak in zes afleveringen met twaalf religieuze leiders, onder wie de Roermondse hulpbisschop Everard de Jong en KN-columniste Moeder Anima Christi.

Per thema komen verder ook rabbijnen, imams, dominees, zenboeddhisten en een hindoepriester afwisselend aan het woord over vragen als wat ‘geloven’ precies is, of God echt bestaat en waarom Hij, als Hij almachtig is, dan zoveel ellendige dingen toestaat? Wat gebeurt er met ons als we sterven? Is het bestaan op aarde vooral bedoeld als examen voor de hemel? En hoe komt het dat mensen in naam van religie soms de gruwelijkste dingen doen?

Openhartig en respectvol gesprek

De deelnemers werden ieder apart geïnterviewd. “Het programma is een montage van onze antwoorden op ongeveer dezelfde vragen”, laat Anima Christi desgevraagd weten. De antwoorden op de vragen waren zeer gevarieerd “gezien de vele verschillende religies die we belijden en de verschillen in de persoonlijke invulling die sommigen geven aan hun geloofsbeleving, zelfs als deze binnen dezelfde godsdienst valt”.

De zuster noemt het gesprek met Coen Verbraak “openhartig en respectvol”. “Ik heb waardering voor hem en ik denk en hoop dat zijn programma veel mensen aan het denken zet. Ik vind het heel mooi dat vragen als ‘Bestaat God?’ en ‘Wie is de mens, wie ben ik als schepsel van God, Kind van God?’ weer op onze tv mogen klinken.”

De Kerk in de schijnwerpers

Wel vindt zij dat het geheel met een “sterk relativistische ondertoon” bij elkaar is gebracht. Het uitgangspunt ‘Ieder zijn of haar eigen waarheid’ doet volgens haar niet voldoende recht aan het zoeken naar de Waarheid. “Ik hoop alleszins Jezus Christus en de katholieke Kerk in de schijnwerpers te hebben gezet! Aan Hem alle eer en glorie!”

De serie begon maandag met het thema ‘Een kwestie van geloof’. Die aflevering wordt zaterdag om 12.10 uur op NPO2 herhaald. Kijken in de ziel wordt iedere maandag om 21.10 uur uitgezonden op NPO 2 en is ook terug te zien via npo.nl.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.