fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Koning Abdoellah II van Jordanië financiert restauratie van Jezus’ graf in Jeruzalem

KN Redactie 13 april 2016
image
Een gebouwtje om het graf van Jezus in de Heilig Grafkerk in Jeruzalem (Foto: AP)

Koning Abdoellah II van Jordanië financiert de restauratie van Jezus’ graf in de Heilig Grafkerk in Jeruzalem. 

Dat heeft de koning zondag in een brief laten weten aan de Grieks-orthodoxe patriarch van Jeruzalem, Theofilus III.

Verheugde reacties

Patriarch Theofilus III reageerde verheugd op de mededeling van de Jordaanse koning over het financieren van de restauratie van Jezus’ graf.

Volgens de patriarch “belichaamt” koning Abdoellah II “in daden, en niet alleen in woorden, het gedeelde leven van moslims en christenen over heel de wereld en in het bijzonder in het Heilig Land”.

‘Uitstekend nieuws’

Ook de katholieke hulpbisschop van Jeruzalem, mgr. William Shomali, reageerde enthousiast op de brief van koning Abdoellah II.

“Dit is uitstekend nieuws, nieuws met een hoog symbolisch karakter, omdat de Heilig Grafkerk de heiligste plaats is voor christenen van alle denominaties”, aldus mgr. Shomali.

“Deze beslissing toont de vriendelijkheid van de koning tegenover christenen en zijn constante zorg voor het behouden van het christelijke erfgoed, ook vanuit zijn rol als beschermheer van de heilige plaatsen van christenen en moslims in Jeruzalem.”

Orthodox Pasen

De restauratiewerkzaamheden aan Jezus’ graf in de Heilig Grafkerk beginnen na de viering van het orthodox Pasen dat dit jaar op zondag 1 mei valt.

Vocht en oxidatie

De restauratie is nodig, zo blijkt uit wetenschappelijke studies, doordat het graf is aangetast door vocht, dat veroorzaakt wordt door de condens van de adem van de vele bezoekers die de kerk jaarlijks trekt, en door oxidatie van brandende kaarsen.

Universiteit van Athene

De restauratie zal worden uitgevoerd door een Grieks team van specialisten dat onder leiding staat van professor Antonia Moropoulou van de Nationale Technische Universiteit van Athene.

Samenwerken

De drie belangrijkste christelijke denominaties die gebruik maken van de kerk, de Grieks-orthodoxen, katholieken, en Armeense christenen, hebben afgesproken samen te werken voor de realisatie van de restauratie. (KN/RV)