fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Koning Marokko roept op tot gemeenschappelijk front tegen terrorisme

KN Redactie 22 augustus 2016
image
Foto: AP

Koning Mohammed VI van Marokkko roept “moslims christenen en Joden”, op om een gemeenschappelijk front te vormen tegen terrorisme.

De koning deed dit in een boodschap tot zijn volk. Hij richtte zich afgelopen zaterdag in het bijzonder tot de ongeveer vijf miljoen Marokkanen die in het buitenland wonen.

Fanatisme

“Ten overstaan van de snelle opmars van de verspreiding van het obscurantisme [streven om andere mensen in onwetendheid te houden en zelfstandig denken te verhinderen, red] in naam van het geloof, moeten alle moslims, christenen en Joden een gemeenschappelijk front vormen om het fanatisme, de haat en afzondering in al zijn vormen tegen te gaan”, zo zei de koning.

Mohammed VI vroeg zijn landgenoten om geduldig te zijn, de vrede te bewaren en in harmonie te leven met andere mensen. Hij vroeg ook om “de inzet voor de waarden van hun religie te bewaren, net zoals hun oude tradities”. Dat is het beste antwoord op het fenomeen van het jihadisme dat “hun vreemd is”.

Jacques Hamel

De koning verwees ook naar de moord op de Franse priester Jacques Hamel vorige maand in een kerk en noemde die daad “onvergeeflijke waanzin”. “Het vermoorden van onschuldige mensen wijzen we krachtig af.”

“Degenen die aanzetten tot moord en tot agressie zijn geen moslims”, zei hij ook. “Terroristen die in naam van de islam handelen zijn misleidde individuen, die voor altijd veroordeeld zijn tot de hel.”

Valse beloften

De koning merkte tot slot op dat het jihadisme “een aantal jonge moslims misbruikt, vooral in Europa, en van hun onwetendheid over de Arabische taal en de ware islam om valse en verkeerde boodschappen en beloften mee te geven”. (KN/VI)