<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Koninklijk bezoek aan jarige Sant’Egidio

KN Redactie 21 april 2018
image
Koning Filip en Sant'Egidio-voorzitster Hilde Kieboom tijdens het bezoek. (Foto: Sant'Egidio)

Omdat Sant’Egidio viert dat de gemeenschap vijftig jaar geleden in Rome werd opgericht, kwam de Belgische koning Filip donderdag langs op de hoofdzetel van de beweging in Antwerpen.

Koning Filip van België bracht donderdag een bezoek aan de hoofdzetel van Sant’Egidio in de Lage Landen, naar aanleiding van de 50ste verjaardag van de internationale katholieke lekenbeweging. Barones Hilde Kieboom, voorzitster van Sant’Egidio in de Lage Landen en internationaal vice-voorzitster van de gemeenschap, bracht de koning in de Antwerpse Kammenstraat eerst naar koffiebar ‘Amici’, waar klanten bediend worden door personen met een mentale beperking.

De koning voerde een gesprek met enkele barista’s. “Wij zijn bijzonder vereerd met dit bezoek”, zei medewerker Tim Bachot (23 jaar). “Maar in onze bar is de klant natuurlijk altijd koning!”

Jongeren voor Vrede

Daarna maakte de vorst de tijd om de vele bejaarden te groeten die in de binnentuin op hem zaten te wachten. Naast de hoofdzetel ligt het rusthuis Simeon en Hanna, waar zorgbehoevende bejaarden in familiale sfeer worden opgevangen door een professionals en tientallen vrijwilligers. Ten slotte stond op uitdrukkelijke vraag van de koning een dozijn jongeren klaar om met de vorst van gedachten te wisselen.

“Vaak wordt de jeugd geassocieerd met negatieve zaken: gebrek aan verantwoordelijkheidszin, geweld of extremisme”, zei Tijan Njie (20 jaar). “Bij de Jongeren voor Vrede geloven wij dat globale veranderingen beginnen met iets kleins, met jongeren zoals wij.”

Dankviering

De koning ontmoette in Antwerpen ook het Syrische vluchtelingengezin dat naar Antwerpen kwam via de ‘humanitaire corridor’ die alle officieel erkende erediensten in België onder de coördinatie van Sant’Egidio opzetten, en dat in een flatje in de hoofdzetel van de gemeenschap woont. Bij zijn vertrek kreeg koning Filip nog een miniatuurversie van het standbeeld van de ‘Homeless Jesus’ van kunstenaar Timothy Schmalz, het kunstwerk dat sinds de precieze verjaardag van Sant’Egidio, 7 februari, in de inkomsteeg van de zetel van de beweging in de Kammenstraat staat.

De Gemeenschap in de Lage Landen viert de 50ste verjaardag met het grote publiek op zaterdag 28 april met een open dag in Antwerpen en op zondag 29 april met een dankviering in de Antwerpse kathedraal.

In het KN van vrijdag verschijnt een uitgebreid interview met Andrea Riccardi, stichter van de beweging.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.