fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Kritiek op uitspraken paus: ´Priester moet juist wel neus in andermans zaken steken´

KN Redactie 23 juli 2016
image
Charles Pope (beeld: Youtube)

Priester Charles Pope spreekt zijn verbazing uit dat paus Franciscus vindt dat priesters niet “hun neuzen in zaken van anderen moeten steken”.

Dat is voor een priester nu juist een plicht, vooral als biechtvader, aldus de Amerikaanse geestelijke en commentator in de National Catholic Register.

Onontbindbaarheid van het huwelijk

De H. Vader had midden juni spontaan gereageerd op een door het bisdom Rome georganiseerde conferentie over het gezin. Een deelnemer stelde de vraag hoe de leer van de Kerk over de onontbindbaarheid van het huwelijk te verzoenen is met de eis hertrouwd gescheidenen weer bij de parochie te betrekken.

Andermans moreel leven

Noch rigorisme, noch laksheid zijn het juiste antwoord, antwoordde de paus. “Het evangelie kiest een andere weg: uitnodigend, begeleidend, integrerend, onderscheidend, zonder onze neuzen te steken in het morele leven van anderen”, zei hij letterlijk.

Rigoristisch

Pope had zich bijzonder geërgerd aan een formulering van Franciscus waarin priesters werden bekritiseerd die “rigoristisch als dieren” zijn en zich “pastoraal verschrikkelijk” tegen hun parochianen zouden opstellen.

Beeldspraak

In de door het Vaticaan gepubliceerde officiële versie van de woorden van de paus waren deze formuleringen niet opgenomen. Pope vindt ze ongepast. Beeldspraak en vergelijkingen hebben hun plaats, maar deze zitten ernaast, schrijft hij.

Verwarring

Paus Franciscus zou met zijn spontane uitspraken moeten ophouden, riep Pope de paus op. Deze richten veel schade aan doordat ze verwarring stichten en de gelovigen ontmoedigen en op het verkeerde been zetten, schrijft hij.

Universele Kerk

Laten we bidden voor de H. Vader en de universele Kerk”, zo nodigt mgr. Pope tot slot zijn lezers uit. (KN/Kath.net)